Now Reading
Cum pregătim un copil cu autism pentru vacanța la mare

Cum pregătim un copil cu autism pentru vacanța la mare

Vacanțele pot fi dificil de organizat pentru un copil cu autism, datorită dificultăților lui de comportament și senzoriale. Psihologul Daniela Gavankar, președinte al Asociației pentru Intervenție Terapeutică în Autism (AITA), face câteva recomăndări utile pentru părinți.

Citește și:

Crește numărul de copii cu autism. Dar nu din cauza vaccinurilor….

10 sfaturi care te ajută să fii o mamă bună

De ce sunt vacanțele dificile pentru copiii cu autism?

Daniela Gavankar: Vacanțele sunt dificile pentru că sunt abateri de la rutina de care au nevoie copiii cu autism.

Sunt perioade în care copilul nu merge la terapie și atunci poate sa piardă unele achiziții, iar pe de altă parte, plecările în vacanță vin cu experiențe noi, atât senzorial cât și comportamental.

A pleca într-o vacanță la mare, înseamnă să cunoști oameni noi, să dormi într-un pat nou, să mănânci mâncare nouă, în locuri noi, vacanța la mare mai înseamnă și nisip, și mare, și petreceri. Iar toate acestea pot fi greu de suportat pentru un copil cu o tulburare din spectru autist.

Un alt aspect de care trebuie să ținem cont este legat de interesul general scăzut al unor copii pentru călătorii și experiențe noi.

 

Ce pot face părinții pentru avea o vacanță reușită?

Daniela Gavankar: Copiii cu autism au nevoie să știe ce urmează și pregătirea pentru schimbare este esențială, iar un calendar ar fi extrem de util în acest caz. În calendar se specifică momentul pleacării în vacanță și durata acesteia.

Sunt unele lucruri care ar trebui luate în calcul înainte de plecarea în vacanță, cum ar fi: dacă acceptă sau nu să doarmă în alt pat decât acasă, dacă mănâncă altă mâncare decât cea de acasă, comportamentul la restaurant, la piscină, la plajă, etc.

Pentru a înțelege aceste lucruri este recomandat să încercați, înainte de plecarea la mare, să dormiți la un hotel, să mergeți la o piscină, să mergeți la restaurant, la o plajă cu nisip, sau un loc de joaca cu nisip.

În funcție de dificultățile experimentate de copil, se va face o desensibilizare, astfel încât el să fie mai bine pregătit pentru toate schimbările pe care le presupune o plecare într-o vacanță.

În călătorie, este recomandat ca părinții să se asigure că au jucăriile preferate de copil, cărțile, mâncarea preferată, etc. Este recomandat să nu i se schime complet hăinuțele sau încălțămintea și, dacă se intenționează acest lucru, să-i fie prezentate aceste lucruri înainte de plecare.

Este recomandat chiar, dacă cel mic dorește, o oră sau chiar două zilnic să fie dedicate activităților de terapie, care îi vor aduce predictibilitate și confort.

Desigur, nu toți copiii experimentează aceste dificultăți în vacanță, și nu tuturor li se aplică aceleași recomandări. Sunt copii cu autism îndrăgostiți de mare și care în timpul vacanței se bucură intens de experiențele noi, și fac progrese fantastice în timpul unei vacanțe la mare.

Dar sunt și copii pentru care încărcarea senzorială din vacanță este peste nivelul lor de toleranță și atunci este recomandat să se știe înainte de plecare dacă și unde sunt dificultăți, iar copilul să fie ajutat acolo unde are nevoie.

 

De Geta Huțanu, psiholog

Tel: 0731 749 532/ 0749 177 735

www.autism-aita.ro

www.autismro.wordpress.com

Asociația pentru intervenție terapeutică în autism

Str. Dragoș Vodă, nr. 2, Voluntari, Ilfov

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top