Now Reading
Artizanii dragostei

Artizanii dragostei

Revista Psychologies

cuplu, relatie, familie
Defineste obiectivele

Pentru ca supararile, bosumflarea sau nervii sa dispara in favoarea unor discutii constructive cu cel/cea pe care ai vrea sa il/sa o eviti la nervi, este nevoie de un obiectiv puternic: do­rinta profunda ca acest cuplu pe ca­re l-ati format sa traiasca si sa se dezvolte. Si constiinta ca nimic nu este mai important decat iubirea pe care o imbogatiti un pic mai mult in fiecare zi.

Valentin si Ioana D., de douazeci si sase de ani impreuna, redefinesc cei trei fermenti ai fericirii in cuplu: sa te respecti pe tine, sa stii ce vrei, sa vrei sa te dezvolti impreuna cu cel de lan­ga tine. Dupa parerea lor, aceasta formula tripartita este foarte solida: „Am crescut trei copii impreuna si sigur ca a trebuit sa traversam momente in care inimile ne erau in­chise una fata de alta, in care ne-am simtit departe unul de celalalt… Dar am hotarat sa lucram in aceasta privinta, pentru a ne deschide si mai mult, si sa intelegem ceea ce il con­di­tioneaza pe celalalt, deoarece con­ditionarile fiecaruia sunt singulare“.

Psihologul Andreea Muraru detaliaza: „Pentru ca partene­rii de cu­plu sa fie intimi, ei trebuie sa se sim­ta confortabil in pielea lor. In mod deschis sau disimulat, in­cer­cam sa reproducem in relatiile noas­­tre de cuplu modele de relationare cunoscute din familie, de­oarece le-am verificat si macar stim cum fun­ctioneaza. Pe de alta parte, fiecare partener incearca in relatia lui sa obtina de la celalalt ceea ce nu a existat sau nu a fost accesibil in climatul in care a copilarit. De pil­da, cineva care a parasit de nevoie fami­lia de origine va cauta un partener profund implicat in viata familiei, iar un individ care a trait in­tr-un mediu familial rigid, plin de restrictii, va cauta in partenerul sau suport si apreciere“.

Un test de rezistenta

La fel a fost cazul Andreei si a lui Ovidiu, medici amandoi, care au ajuns la un mariaj de 30 de ani vechime. Partea buna este ca au fost fericiti in tot acest interval. „Amandoi avem meseria aceasta, care numai simpla nu este. Cand vad in filmele de azi ca ea divorteaza de el pentru ca se simtea neglijata, pentru ca el statea nopti la rand in garda la spital, imi vine sa rad. Nu vreau sa para ca sunt un mare critic al mentalitatilor, insa asta e viata de medic in general.

Unde este toleranta de care are nevoie un cuplu incercat de conditii… vitrege? Cine spune ca a fi casatorit e lucru simplu, asa, ceva care te face sa vezi viata in roz? E minunat sa fii cu cineva dar trebuie sa pornesti la drum constient ca nu e pentru distractie ci ca iti va testa limitele personalitatii. La fel e si cu copiii. A fi pa­rinte e minunat si infinit de greu. A fi sot sau sotie, la fel.“ Astfel crede Andreea, amintindu-si de lungile nopti departe de familie, ale ei si ale sotului.

La randul lui, Ovidiu se confeseaza: „In afara unor chestiuni «sacre», cum ar fi fidelitatea noastra de soti, judicioasa impartire a banilor, acordul nostru de a ne proteja cuplul de intruziunile familiilor de origine si aceleasi idei in legatura cu cresterea copiilor… totul este permis. Ne simtim liberi impreuna si separat. Avem incredere unul in celalalt si suntem cei mai buni amici. Cred ca avem o relatie ideala.“

Lucreaza pentru propria fericire

De aceea, partenerii trebuie sa stie sa treaca peste aceste obstacole. No­tiunea de „lucru asupra relatiei“, evocata de consilierii si terapeutii de cuplu, ne apare uneori de temut. Ea pare atat de indepartata de idealurile romantice, de visul si pasiunea care ne atrag dintotdeauna!

Poate ca este preferabil sa gandesti in termeni de competente rationale, de abilitati, cuplul fiind atunci un spatiu in care fiecare trebuie sa in­vete si sa progreseze nu doar personal, dar si avand rolurile de sot sau sotie. Cuplurile fericite ar fi in cazul acesta cele care au acceptat sa se implice intr-o asemenea ucenicie… Dar pentru ca si cei mai romantici dintre noi sa se linisteasca, trebuie sa stie ca, pentru a demara un astfel de „lucru“, trebuie sa-l/sa o in­tal­nesti pe cel/cea care iti inspira do­rinta sa depui atatea eforturi. Cea care reuseste sa deschida un asemenea santier este, hotarat lucru, dragostea.

Adaptare: Alex Matei
Foto: GULIVER, dreamstime.com.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top