Now Reading
Chillosofia: Seara de narcisism/Jazz. Ghid cum să ajungi într-o relație cu un narcisist.

Chillosofia: Seara de narcisism/Jazz. Ghid cum să ajungi într-o relație cu un narcisist.

Valeria Jalenco
Chillosofia: Seara de narcisism Jazz. Ghid cum să ajungi într-o relație cu un narcisist.

 Chillosofia: Seara de narcisism Jazz. Ghid cum să ajungi într-o relație cu un narcisist.

Dragi Chillosofi,

Astăzi în rubrica Chillosofia facem un scurt tur în lumea muzicii/ tulburărilor de personalitate cluster B. Tulburările de personalitate sunt acele structuri relativ inflexibile care afectează abilitatea individului de a funcționa/integra în societate. Viața persoanelor cu tulburări de personalitate arată ca un scenariu neplăcut, care se tot repetă (adică un singur playlist pe parcursul vieții). Cei care suferă de aceste tulburări, sunt mai predispuși, mai vulnerabili la alte tulburări psihice (corpul psihic nu funcționează corect și nu se adaugă piese noi în playlist). 

Avem câte un playlist pentru fiecare tip de tulburări de personalitate:

“3.1 Cluster A

         3.1.1. Tulburarea paranoidă

          3.1.2. Tulburarea schizoidă

           3.1.3. Tulburarea schizotipală

3.2. Cluster B

         3.2.1. Tulburarea antisocială

          3.2.2. Tulburarea bordeline

          3.2.3. Tulburarea histrionică

           3.2.4. Tulburarea narcisică

3.3. Cluster C

          3.3.1. Tulburarea de personalitate evitantă

           3.3.2. Tulburarea de personalitate dependentă

           3.3.3. Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă”

Ce vei afla din acest articol?

  1. Ce înseamnă o tulburare de personalitate;
  2. Cum sună tulburarea de personalitate narcisică;
  3. Ce ne place într-o relație cu un narcisist;
  4. Cum să profităm de experiențele cu un narcisist;

Dragă Chillosof,

Echipează-te bine, e frig în lumea tulburărilor de personalitate! Te voi încălzi cu umorul meu, din două în două rânduri, dar, totuși, echipează-te! Să nu uiți că atunci când citim despre ceva, citim ca să ne îmbogățim, nu ca să ne dezamăgim în cineva sau ceva. Viața e frumoasă cu narcisiști sau fără. Turul în lumea tulburărilor de tip cluster B este un tur distractiv pentru mine, fiindcă, de origine moldoveancă, eu sunt mai degrabă un haiduc în lumea psihologilor. Dead combo, spun unii. O fi adevărat sau nu, atunci când învățam pentru examene și citeam despre tulburările de personalitate, eu le simțisem pe toate la grădiniță și școală. Acum sunt un ghid în lumea tulburărilor de personalitate și te voi ajuta să treci peste crizele provocate de oamenii toxici care te înconjoară.

Viața este ca muzica, tu ai dreptul să-ți alegi playlist-ul, dar oamenii cu tulburări de personalitate – nu

Viața ar fi fost mult mai săracă fără muzică, este clar. Muzica este o formă de viață pentru oamenii sănătoși și este o metodă de supraviețuire pentru oamenii care suferă de tulburări de personalitate. Mulți narcisiști o să-și argumenteze comportamentul așa: fără mine ai fi avut o viața plictisitoare, monotonă (în traducere: ai fi avut un corp psihic sănătos și eu aș fi înnebunit). Orice om sănătos, la un moment dat, își dorește o schimbare de playlist, ceea ce este imposibil într-o relație cu un narcisist.

Seara de jazz

Viața este minunată și, cumva, am ajuns ieri la o seară de jazz contemporan. Savuram muzica jazz și mi-am dat seama că, dacă aș face câte o analogie pentru fiecare gen muzical, cititorii ar înțelege mai bine cum văd eu lumea. Ascultam cu atenție, simțeam jazz-ul cu toate celulele din corpul meu. A durat două ore, atât am simțit să ascult muzica jazz. Când ne plictisim, ne ridicăm și plecăm. Nu?

Vibrația narcisismului

Muzica jazz este un narcisist printre oameni sănătoși – simpli – muritori (care își văd de viața lor fără efecte speciale). Muzica jazz are un ritm la care trebuie să se adapteze urechile tale și nu este pentru toata lumea. Oamenii inițial se adaptează la ritmul acesta, cineva rezistă un an, cineva doi, cineva rezistă chiar și zece ani. Elementul cheie este adaptarea. Nu există relaxare într-o relație cu un om care suferă de aceasta tulburare de personalitate. Adaptare înseamnă virusarea corpului tău psihic până la fuziune completă.

Fuziunea corpurilor psihice

În timp, oamenii care sunt într-o relație cu un narcisist dispar ca individ, împărțind un singur corp psihic cu partenerul lor care nu a auzit niciodată de autonomie emoțională. Iubitorii de jazz devin incapabili să audă și altă muzică (atenție, am scris să AUDĂ, nu să ASCULTE). Un narcisist ascultă, dar din păcate, nu te aude. Corpul psihic refuză alte sunete, alte genuri muzicale, ignoră diversitatea. Tot ce nu miroase a narcisism este sub nivelul lor, este pentru muritori. Viața lor devine limitată și jazz-ul devine fanfara de înmormântare.

Tu ești muzica, el e mămăliga

“Jocul țambalelor” de Aura Urziceanu sună ca o relație cu un narcisist – intensitate, sfârșit tragic, simți cum Aura Urziceanu a înfipt mămăliga în jazz cântând în limba română. Așa se înfinge un narcisist în viața ta. Face ce face și fuzionează mămăliga cu jazz-ul care își are originea în amestecul diverselor tradiții de origine africană ale foștilor sclavi care au migrat în America.

Ghid cum să ajungi într-o relație cu un narcisist:

1. Înghite momeala:

Am simțit că ești a mea” – îți șoptește el, ca să nu vezi cât de incompatibili sunteți.

Lasă-mă să domin” – îți șoptește el, ca să fuzioneze psihicul vostru cât mai repede.

Ești sufletul meu pereche” – îți spui tu, după câteva ore de jazz.

  1. Creează-ți fantezia că viața nu mai e atât de colorată fără jocul țambalelor pe fundal.
  2. Acceptă să fii un abonament de iubire

În timp, corpul psihic fuzionat devine ca o telecomandă pentru un narcisist și el știe ce posturi TV sunt incluse în abonamentul numit relația cu tine. Vrea dragoste? Apasă pe tasta 5. Vrea mâncare? Apasă pe tasta 3. Vrea să scape de tine? Apasă tasta 7.

 Schimbare de playlist

Când dispare farmecul primelor zile de jazz, victima vede că telecomanda este la vedere, dar la ea butoanele nu merg. Când victima apasă pe tasta 3 – nu este semnal. Victima apasă pe tasta 5 – nu este semnal. Victima apasă pe tasta 7 – narcisistul își ia telecomanda înapoi.

 Victima, în disperare, încearcă să schimbe muzica, nu mai vrea jazz, dar jocul țambalelor continuă. Volumul e în mâinile narcisistului. Vrea să îți revii un pic după o ceartă? E pe silențios. Vrea să dansezi pentru el un pic? Dăm volumul la maxim.

 Chillosofia antivirus narcisism

Pe planeta Chillosofia viața este o melodie, ne adaptăm la ziua în care ne trezim și cântăm, cântăm, cântăm și ne oprim (când vrem noi). Fiți atenți, ne adaptăm la viață, nu la narcisiști. Lumea e a noastră, nu a lor.

Acest articol este o melodie care îmbrățișează toate genurile muzicale, toți oamenii. Primul pas în procesul de separare este antivirusul – sub formă de meditație. Poți să meditezi cu muzică și fără muzică, dar e important să-ți amenajezi un loc – al tău, unde să te simți în siguranță, chiar dacă se aude muzica de jazz pe fundal.

În Chillosofie a învăța să dispersăm norii nu este foarte dificil. Este mult mai greu să înveți să lași norii în pace, să-i lași să facă ce vor. „Lasă-l pe om să facă ce vrea” – aceasta este formula iubirii, fundația ei.

Ceea ce este construit pe o fundație diferită este codependență și/sau o conexiune traumatică. Cele menționate deseori sunt confundate cu iubirea, dacă vom adăuga “lasă-l în pace” în cele două relații, cuplul va rezista 2h.

Dacă iubești cu adevărat viața (adică lași viața să fie așa cum este), pur și simplu nu va trebui să schimbi vremea. Acest lucru este, de fapt, foarte important – “să nu schimbăm vremea”.

Un Chillosof se adaptează la vremea de afară, nu încearcă să o schimbe. 

Vreme bună vă doresc,

Valeria

 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top