Now Reading
De ce este importantă reciprocitatea

De ce este importantă reciprocitatea

diana-pirje
de-ce-este-importantă-reciprocitatea

În orice relație, fie ea de prietenie, de cuplu, de business sau de familie, consider că reciprocitatea este foarte importantă. Ea este practic cheia care menține relația sudată. Și am să explic de ce. Fiecare relație este ca un vas mare. Dacă ambele persoane implicate în acea relație pun din resursele proprii în acel vas, el va fi plin mereu și astfel, ambii se vor putea bucura de acea satisfacție comună, luându-și fiecare ce are nevoie. În schimb, dacă doar o persoană oferă, iar cealaltă doar primește, la un moment dat, persoana care oferă va obosi, deoarece simte că nu primește ceea ce are nevoie.

Veți spune poate de conceptul de a oferi necondiționat. De acord. Însă, raportându-ne la relațiile de zi cu zi, din realitatea noastră, câte persoane cunoșți care doar oferă și nu pretind nimic în schimb? Eu cunosc doar una, iar aceea este la un nivel spiritual care depășește cu mult oamenii de rând.

Dacă ești un astfel de spiritual guru, da, vei putea. Însă, toți avem nevoie de reciprocitate, de a da energie și de a primi energie. De a avea pe umărul cui să plângem atunci când simțim nevoia, de a cere un sfat, de a împărtăși idei și momente speciale…

Dacă nu avem relații bazate pe reciprocitate, la un moment dat vom obosi doar să oferim și vom ajunge plini de frustrări. De aceea, e important nu doar să știi ce nevoi ai, dar să știi și să le comunici. De multe ori, avem tendința de a ne dori ca ceilalți să ghicească cu ochii închiși nevoile și dorințele noastre, fără ca noi să le exprimăm. Acest lucru nu este posibil. Cel de lângă ține are nevoie să știe ceea ce îți doreșți, iar pentru asta trebuie să comunici clar și sincer.

Dacă celălalt nu poate oferi ceea ce tu ai nevoie, nu trebuie să te superi. Fiecare oferă ce poate și cât poate. Însă e important să te gândești dacă tu poți avea o relație de prietenie, de cuplu sau de business în acele condiții. Oamenii nu sunt sinceri cu ei. Nu sunt sinceri cu ceea ce își doresc cu adevărat, nu sunt sinceri cu ceea ce pot tolera, cu ceea ce au nevoie cu adevărat să primească într-o relație… iar, într-un final, ajung supărați pe situații și pe anumite persoane, întrucât nu au primit ceea ce și-ar fi droit.

  1. E important să știi ce vrei și să ceri ceea ce vrei.
  2. Dacă cealaltă persoană nu poată să îți ofere conform nevoilor, dorințelor și așteptărilor tale, ești liber să cauți ceea ce ti se potrivește.

Asta înseamnă maturitate, asumare și sinceritate. Altfel, vei continua în același cerc și vei ajunge plin de supărări și resentimente.

Întotdeauna mi-a plăcut transparența și sinceritatea și chiar încurajez asta, în relațiile de orice fel. Fiindcă astfel, îl vei ajuta și pe celălalt să se deschidă și să procedeze la fel. Într-o relație unde nimeni nu ia atitudine, nu spune ce are pe suflet, ce își dorește cu adevărat și ce are nevoie, aceasta se va plafona la un moment dat.

Iar dacă simți că îți e frică să exprimi ceea ce ai pe suflet, din teama de a nu fi părăsit/ă, atunci cel mai probabil că nu te iubești destul de mult și aștepți mereu confirmări din partea celorlalți. Întrebarea care se pune aici, este:

  • Ce poți face mai mult pentru a-ți demonstra că te iubești cu adevărat?
  • Cum îți poți crește stima de sine și valoarea personală?

Când tu știi cine ești și ce meriți, nimeni și nimic nu te poate da înapoi. Și nu îți este nici frică și nici rușine să ceri ceea ce simți și ceea ce îți dorești. Privește-i pe ceilalți ca pe egalii tăi – nici mai presus, nici mai prejos – și comunică cu ei deschis tot ceea ce îți dorești.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top