De la frică la libertate. Puterea acceptării umbrelor în călătoria ta interioară
Mulţi ani la rând am ascuns cu succes cele mai adânci umbre ale fiinţei mele. Fiecărei părţi îngropate de mine îi făceau faţă măşti din ce în ce mai groase.
Umbra de disperare era mascată cu seninătate, umbra de laşă cu masca de luptătoare, sau umbra de neiertătoare cu masca de binevoitoare.
Umbra se vede în lumină, nu în întuneric: cu cât afişăm mai multă lumină, mai multe calităţi, cu atât umbrele sunt mai adânci. Este un proces care cere sinceritate dureroasă pentru a deveni mai autentici.
Pentru a le conştientiza şi a le integra în fiinţa mea, am trecut, cu fiecare, printr-un travaliu. Dar numai aşa am ajuns la adevăratul meu sine. Altfel, aceste măşti adânc înrădăcinate în subconştient ajung să ne conducă pe pilot automat. Capătă o viaţă proprie.
Cu toţii suntem făcuţi din calităţi şi defecte, de aceea e necesar să ne îmbrăţişăm toate aspectele fiinţei noastre. E drept că măştile apar încă din copilărie. Pentru a fi iubiţi şi acceptaţi, ne străduim din răsputeri, de mici, să nu fim: obraznici, mincinoşi, nervoşi sau egoişti. De multe ori ni s-a atras atenţia, inclusiv în public: Nu fi rea! Nu fi agitată! Nu fi lacomă!, ne spuneau părinţii. Dar în fiecare dintre noi zace şi un strop de egoism, lăcomie, răutate.
Cum integrăm calităţile şi defectele în viaţa de zi cu zi, aici este cheia. Când ajungi să îţi cunoşti toate aceste laturi, beneficiile sunt imense: ştii cine esti, nu aştepţi să îţi spună despre tine partenerul sau horoscopul, ştii de ce te porţi într-un fel sau altul, accepţi aceleaşi defecte mai uşor la ceilalţi, nu mai judeci. Orice cuvinte care înainte te ofensau îţi dai seama că sunt doar proiecţii ale celui din faţa ta. Fiindcă cele mai ascunse umbre pe care nu le accepţi la tine, sunt cele pe care le vezi şi le critici la ceilalţi. Pe măsură ce integrăm şi acceptăm părţile mai puţin cosmetizate din noi, comportamentul va fi unul asertiv în cele mai multe situaţii, nu vom mai reacţiona, uneori disproporţionat, în situaţii stresante.
Citește continuarea articolului în ediția dublă decembrie 2024 – ianuarie 2025 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!