Now Reading
Depășește timiditatea sexuală

Depășește timiditatea sexuală

Revista Psychologies
Bogdan Lucaciu
Bogdan Lucaciu, psiholog, analizeaza ce se intampla in mintea timidului

Cand emotiile il coplesesc, ele sunt resimtite corporal
Psychologies : De ce sunt adolescentii mai timizi din punct de vedere sexual ? Ce legatura poate avea timiditatea cu istoria psiho-afectiva a individului ?
Bogdan Lucaciu : Maturizarea sexuala este cu atat mai grea si mai lunga cu cat gradul de educatie si emancipare sociala e mai mare. Aceasta ne-o dovedesc studiile de sexologie. Pubertatea e singura „criza” biologica in trecerea spre maturitate. Schimbarile somatice si hormonale din pubertate il inzestreaza pe individul psihologic cu ” instrumente ” pe care nu le stapaneste. Are trairi puternice si „know how” inexistent. Atunci emotiile il coplesesc si sunt resimtite corporal.De aceea, cu cat sofisticarea sociala si mentala e mai mare, cu atat complicatiile erosului sunt mai mari. De aici retineri traite „fortissimo”. Istoria psihoafectiva a fiecarui individ, a relatiilor cu familia este ca si traiectoria unui rau, al carui curs e influentat (nu dictat) de pantele si duritatea solului strabatut. Ele ii influenteaza felul in care iubeste, actioneaza, in care va percepe semenii de sex opus sau pe cei de propriul sex.

Daca poate sa se dedice cuiva sau daca va crea legaturi sufletesti cu cineva la maturitate, s.a.m.d. De asemenea ii determina si modul in care isi va administra eventualele impulsuri agresive.
Daca nu reuseste sa gaseasca eliberarea acestor impulsuri le va deturna spre sine. Insasi roseata timidului, asemenea celei a individului pe cale de-a ataca, de-a se bate ne spune asta.


Declanșarea unor schimbări

Timiditatea sexuala mascheaza frecvent teama unei schimbari in relatie. Daca are sa ma judece negativ? Ce s-ar intampla daca i-as vorbi despre dorinta mea, de o fantasma, daca as indrazni alte pozitii sau mangaieri? In mod paradoxal, adesea in relatiile de lunga durata teama de judecare a celuilalt fixeaza niste roluri si sufoca indrazneala. Motivele? Confortul obisnuintei, repetitia jocurilor de rol, constrangerile paternitatii.

„Dupa ce am fost insarcinata, nu mai indrazneam sa fiu amanta lui Cristi, marturiseste Ana, 35 de ani. Nu mai indrazneam sa ma dezbrac in fata lui, sa-mi pun pe mine desuuri sexi. Eram mama, el era tatal, si atat. Cand am constientizat asta, am decis sa actionez dar treptat, pentru a nu trece fara tranzitie de la „mama” la amanta!”

Dificil, intr-adevar, sa schimbi brutal registrul. Poti risca sa susciti mai multa uimire decat dorinta. In fine, in intimitate, pentru a primi ceea ce nu indraznim sa cerem, „tehnica oglinzii” poate fi utila. Prin gesturi sau prin cuvinte.

Este vorba despre a-i face celuilalt ceea ce ne-ar placea sa ne faca el noua, sa-l intrebam : „iti place?”, pentru ca el sa ne puna la randul lui aceeasi intrebare. Modificarile subtile, verbale si gestuale pot duce la cresterea increderii in sine. Relatia are sansa sa capete noi dimensiuni. Discursul bazat pe performata si pe tehnica ce domina domeniul sexualitatii – ne face adesea sa uitam ca ea este expresia intimitatii noastre. Locul in care spunem celuilalt ceea ce, aparent, nu se poate spune. Timiditatea este de asemenea acolo pentru a ne reaminti ca sexualitatea se naste odata cu emotiile si cu trupul nostru. Nu este intamplator faptul ca ea este mai bogata cu un partener pe care-l iubim decat cu unul pe care doar il dorim.

de Flavia Accorsi
Adaptarea Adriana Mocca
Foto: dreamstime.com.

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top