Now Reading
Dopamina, bate-o vina sau de ce nu putem rămâne veșnic îndrăgostiţi

Dopamina, bate-o vina sau de ce nu putem rămâne veșnic îndrăgostiţi

cristina-mihaela-petrescu
dopamina-bate-o-vina-sau-de-ce-nu-putem-rămâne-veșnic-îndrăgostiţi

Una dintre cele mai adresate întrebări în cabinetul de psihoterapie este: „De ce nu rămânem veșnic îndrăgostiți de partenerii noștri?” sau „De ce nu putem menține starea de euforie și pasiune de la începutul relației pentru totdeauna?”. Răspunsul ar putea sta într-un neurotransmițător pe care Daniel Lieberman l-a caracterizat ca fiind o binecuvântare și un blestem.

Dar mai întâi, ce sunt neurotransmițătorii? Sunt substanțe chimice aflate la nivelul sistemului nervos care ajută neuronii să comunice. Pulsul, ciclurile somnului, respirația, digestia, apetitul sau concentrarea sunt câteva dintre procesele unde aceste substanțe au un rol important. În plus, aceste molecule au un impact esențial și în plan psihologic. Neurotransmițătorii ne influențează starea de spirit, plăcerea, bucuria sau frica.

Dopamina este un neurotransmițător-vedetă, am putea spune, fiind responsabilă cu starea de bine, motivația și satisfacția, ca parte a sistemului de recompensă. Mult timp, dopamina a fost considerată molecula plăcerii, dar studii recente arată că, de fapt, dopamina este o reacție la neprevăzut, la posibilitate și anticipare.

„Când voi fi la pensie…”, „Când voi avea mai mult timp…”, „Când o să merg în vacanță…”, „Când o să am bani…”, „Când o să mă mut în casa nouă…” – multe dintre frazele noastre încep astfel și continuă cu o serie de proiecții pe care le facem, lucruri la care tânjim. Astfel că viitorul pare întotdeauna mai interesant și mai ofertant decât prezentul. Toate aceste salturi mentale într-un viitor care arată ca un pământ al făgăduinței fac ca dopamina să intre în acțiune. Însă, de la un punct încolo, totul (casa cea nouă, mașina cea scumpă, destinația exotică, inclusiv iubirea) devine familiar, iar entuziasmul se diminuează. Odată ce am obținut ceea ce ne dorim, dopamina intră în repaos, iar mintea noastră, în curând va avea nevoie de alte lucruri de care să se simtă atrasă, de alte posibilități.

Citește articolul integral în ediția de iunie a revistei Psychologies sau abonează-te și primește lunar cadourile pregătite.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top