Now Reading
Adolescentii si tentatia drogului

Adolescentii si tentatia drogului

Revista Psychologies

Fumeaza canabis de ceva timp, atitudinea lui s-a schimbat. Are privirea pierduta, pare indiferent, rezultatele scolare au scazut, chiuleste de la ore.

Sportul nu il mai intereseaza si pastreaza legatura doar cu cativa prieteni… Fara a trage concluzii pripite, caci acestea sunt si semnele unui inceput de depresie, exista totusi motive pentru a te gandi la consumul de canabis, hasis ori alte substante. Mai ales daca are nevoie de mai multi bani de buzunar decat inainte…

Nu te panica

Nu te isteriza daca afli ca fiul sau fiica ta a in-cercat sa fumeze canabis. Dar nici nu rata ocazia sa vorbiti despre asta. Specialistii estimeaza ca trecerea de la primul joint („doar ca sa vada cum e“) la consumul regulat dureaza aproximativ 18 luni.

Asa ca, da, este mai bine sa initiezi dialogul inca de la primele semnale (dar si de la primele tigari sau primele pahare de bauturi alcoolice).

Cautarea senzatiilor tari, inevitabila adolescentei, nu trebuie sa instaureze obisnuinte de viata, apoi atitudini de dependenta, care vor fi cu atat mai greu de „dezinstalat“ daca sunt precoce.

Vorbeste cu el/ea

Vorbindu-i, risipesti indoiala ce poate dauna relatiei voastre. Dar ai grija sa nu il acuzi. Spune-i mai intai ce ai constatat, lasa-l sa inteleaga ca esti ingrijorat ca parinte, si concluzioneaza: „Eu cred ca tu fumezi canabis“.

Pentru a evita momentele de tensiune si a oferi toate sansele dialogului, stabileste o intalnire pentru a discuta („Trebuie sa discutam in seara asta, dupa cina sau sambata, impreuna cu tatal tau“).

Asta, pentru a dramatiza putin subiectul si a sublinia importanta pe care i-o acorzi. Prezenta celor doi parinti, chiar daca sunt separati, este importanta: ii vei impartasi ingrijorarea pe care o simti, impreuna cu tatal lui, in-grijorare de care trebuie sa fie constient.

Continua sa nege

Intr-o prima faza, nu foloseste la nimic sa insisti. Aminteste-i ca, in ceea ce il priveste, ai o datorie de vigilenta. Precizeaza-i: „Nu o sa scotocesc prin camera ta, dar iti cer sa imi deschizi imediat in momentul in care bat la usa“.

Spune-i ca intentionezi sa te intalnesti cu profesorii lui, cu antrenorul de sport, chiar si cu colegii, totul pentru a te informa… Trebuie sa simta ca actionezi in interesul sau. Abordeaza-l din nou peste alte sase luni. Daca tot nu admite nimic si refuza sa dialogheze, desi semnele ingrijoratoare (somn perturbat, dezinteres scolar etc.) persista, stabileste o intalnire cu un specialist.

Dar evita orice supraveghere de tip politist (scotocirea camerei sau, mai rau, folosirea kit-urilor de analiza capabile sa detecteze consumul de canabis, disponibile pe internet)
. Ai grija la masurile brutale care ii imping pe adolescentii revoltati sa comita acte mai grave: delincventa, consum de droguri mult mai periculoase.

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top