Now Reading
Ce au nevoie copiii de la părinţi?

Ce au nevoie copiii de la părinţi?

jeni-chiriac
ce-au-nevoie-copiii-de-la-părinţi

Adesea, ideea de a avea un copil ne poate speria ca părinți pentru că ne gândim la ceea ce ar trebui să știm, să facem, să avem în vedere, dar mai ales ne poate speria asumarea unei responsabilități pentru o altă ființă și tot ce derivă din această asumare, mai ales când unii dintre noi încă mai suntem bântuiți de propria noastră copilărie. Ne mai poate speria dependența unui copil de părintele lui și implicit, vulnerabilitatea care derivă din această dependență, cât și angajamentul pe termen lung, adesea.

Și totuși copii se nasc și cresc de milenii. Chiar și noi înșine suntem copiii de ieri. Prin urmare se poate să ne creștem și să ne educăm copiii. Nu suntem primii și nici ultimii, importantă este intenția noastră de a fi niște părinți mai buni, poate, decât părinții noștri sau niște părinți mai buni decât am fost ieri. La fel de importantă este acceptarea faptului că uneori putem greși, în ciuda intențiilor noastre pentru că nu suntem perfecți, ci perfectibili.

De ce anume au nevoie copiii noștri?

Copiii au nevoie să se dezvolte fizic, emoțional și intelectual.

Când vorbim despre dezvoltarea fizică, vorbim despre satisfacerea nevoilor bazale de îngrijire și de starea de sănătate a copilului, cât și despre stimularea dezvoltării fizice prin joc liber și activități sportive.

Când vorbim despre dezvoltarea emoțională, vorbim despre iubire, familie, prieteni, interacțiuni pozitive într-un context familial echilibrat și stabil, deci ne referim la nevoia de securizare emoțională.

În contextul dezvoltării intelectuale vorbim despre stimularea copilului, despre educarea și accesul lui la activități educative.

Citește articolul integral în ediția de mai a revistei Psychologies sau abonează-te și primește lunar cadourile pregătite.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top