Now Reading
Vera Sandor: A-i accepta inseamna a-i iubi asa cum sunt

Vera Sandor: A-i accepta inseamna a-i iubi asa cum sunt

Revista Psychologies

familie, parinti, copii
Exista un moment mai bun al iertarii si impacarii?

In cazuri normale, aceasta im­pa­care are loc la adolescenta sau imediat dupa. Adolescenta este momentul desprinderii, al renuntarii la dependenta, cel in care devii adult printr-o dubla miscare: negandu-ti parintii si re­usind sa-i iubesti pentru ceea ce sunt ei.

Dar pentru cei ca­re au fost a­buzati sau tra­u­ma­ti­zati, pentru cei care au secrete gre­le de familie, momentul regasirii de si­ne nu poate fi usor. Cand vor do­­­ri sa rezolve a­ceas­ta problema, a­di­ca sa elaboreze relatia cu parintii, (in termenii psi­ha­na­lizei), pentru acesti oameni impacarea se va produce cu greu. In plus, cel in cauza va fi adesea su­pus tentatiei de a nega sau de a mistifica relatia defectuoasa fata de sine.

Cum stim daca avem o relatie buna cu ei?
Nici o „concordie”, in nici o relatie interumana, nu este definitiva si continua, fara fisura. Aceasta ar fi idealizarea unei bune relatii parinte-copil. Impacarea cu parintii se poate tes­ta si proba doar in efortul nostru continuu de a ram¥ne cu ei in bunii termeni ai tandretii…

Daca tot nu putem schimba trecutul, nu este oare inutil sa le re­pro­sam ceva?
Nu, uneori reprosul este necesar. Poate fi un pas spre reparatie, spre re­cunoasterea traumei chiar de catre cei care sunt „vinovati”. Nu putem schimba trecutul, dar putem schim­ba felul in care il privim sau il inter­pre­tam. Trecutul este istoria rezultata din felul in care am interpretat noi oameni, gesturi, forme de dra­gos­te ale caror subiecti am fost une­ori fara voia noastra…

Daca ii acuzam o facem, inconstient, pentru ca stim ca tot ii vom ierta?
Sigur ca da, orice proces de acest gen presupune un verdict, si mai devreme sau mai tarziu, o „ispasire”.

Si daca nu reusim sa ne impacam cu ei?
Trebuie sa fim capabili sa traim cu asta. In fond, orice relatie are doi ju­catori: este nevoie de doi pentru dragoste, pentru ura, pentru impacare, pentru viata.

Cum putem ierta un tata alcoolic sau violent care a um­brit copila­ria prin comporta­men­tul sau ori o mama absenta sau dura?
In primul rand, as dori sa fac precizarea ca exista o diferenta intre a ierta ceva sau pe cineva si a te impaca sau accepta pe cineva.

Iertarea presupune de obicei o pozitie morala superioara si este adesea greu de sustinut fata de parinti. In plus, victimele pot ierta cu dificultate. Desi iertarea face parte dintre comandamentele noastre cele mai importante, ea nu este intotdea­una posibila si nici intotdeauna dezi­ra­bila. Unii oameni sunt tinuti in viata de dragoste, asa cum altii se sustin prin ura. Stiu ca asta busculeaza pu­tin simtul comun dar se intampla a­desea astfel atunci cand cautam ade­varul.

Eu prefer termenul de „im­pa­ca­re” pentru ca el centreaza efortul pe noi, pe destinul nostru individual. Da, este posibila impacarea cu un ta­ta alcoolic sau violent sau cu o ma­ma absenta sau care a fost foarte dura. Co­piii fac eforturi extraordinare sa-si imblanzeasca parintii, ca sa ii poata iu­bi. Uneori insa, cand este vorba des­pre diferite forme de abuz si perversiune la parinti, acest efort e­­sueaza si in copilarie si mai tarziu.

La intre­ba­rea „cum este posibil sa ierti?”, as spune ca este calea fie­ca­ru­­­ia, ceva pro­priu, unic. La un mo­ment dat, a­jun­gem sa ne vedem pa­rin­­tii asa cum sunt ei in realitate, adica oa­­meni cu istoria si suferintele lor, nu asa cum ima­ginatia noastra de co­pil ii vedea: cu puteri absolute asupra noastra, atotputernici si atot­stiutori…

Putem gasi oare o alta cale de capatare a linistii interioare chiar si fara a-i accepta/integra?
Desigur, se poate. Dar impacarea se va face, in acest caz particular, cu un e­fort de renun­tare suplimentar, cu un travaliu de doliu, cum spunem noi, psihanalistii, adica de desprinde­re si de maturizare, mult mai dificil de­cat atunci cand acceptarea s-ar fi produs fara o separare brutala de dru­muri si destine.

Cum stim ca i-am acceptat sau iertat ?
Cred ca este pur si simplu o certitudine care iti da un sentiment greu de descris.
Realizat de Iuliana Alexa
Foto: GULIVER.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top