Now Reading
La control in stil chinezesc – acupunctura

La control in stil chinezesc – acupunctura

Revista Psychologies


In China, e normal sa-ti consulti medicul acupunctor periodic, pentru a te asigura ca stai bine cu sanatatea. In plus, la fiecare schimbare de anotimp, o astfel de investigatie este ideala. Iata marturisirile unei tinere care a trecut printr-o astfel de experienta.

M-am gandit sa merg la o sedinta de acupunctura. De la o vreme, nu dorm bine si ma simt tot timpul obosita, atat fizic cat si psihic. In plus, am indoieli ca un medic generalist ar putea face mare lucru pentru mine.

M-am programat pentru un consult la doctorita L… Nu eram foarte edificata cu privire la acest tip de terapie. Insa o prietena care suferise ani buni de o alergie suparatoare, care o facea sa stranute de 20 de ori in fiecare dimineata mai racoroasa (sau sa cumpere cantitati industriale de batiste) a cunoscut o ameliorare surprinzatoare a starii de sanatate dupa cateva sedinte de „intepat“. La acupunctura ajunsese dupa ce a incercat diverse posibilitati „ortodoxe“ de desensibilizare.

I-am spus pe scurt doamnei doctor ce ma ingrijoreaza. M-a rugat sa ma asez si mi-a examinat inainte de toate… urechea. Mai tarziu am aflat ca auriculoterapia se asociaza adesea u acupunctura.

In cateva minute, imi pusese diagnosticul: „Nu dormiti bine pentru ca aveti probleme in zona cervicala si a umerilor si asta impiedica o buna circulatie spre creier”. Confirm. „Suferiti, de asemenea, de reflux gastric.” Imi amintesc, intr-adevar, ca in urma cu patru ani am avut o astfel de problema, dar o credeam rezolvata. „In plus, aveti probleme ginecologice.” Din nou confirm.

Medicul a pus apoi trei degete pe articulatia dintre brat si palma – practica specific chinezeasca de luare a pulsului, care nu are nimic de-a face cu cea occidentala: acupunctorul nu asculta bataile inimii, ci urmareste cu fiecare deget alimentarea cate unui meridian, un canal energetic corespunzator unui organ. Medicii chinezi au determinat 12 pulsuri diferite, sase pentru fiecare incheietura. Un puls slab sau neregulat arata ca meridianul si organul corespondent sunt slabite.

„Asa cum banuiam cand m-am uitat la urechea dvs., aveti o afectiune la nivelul meridianului rinichilor“, spune doctorita. „Rinichii sunt legati de sistemul urogenital si suprarenal, ceea ce va face sensibila la frig, dar si vulnerabila la… frica. Sunteti fricoasa?“ Si de data asta, putin surprinsa, confirm. Imi amintesc de tremuratul care ma a­pa­sa inca din copilarie in momentul in care cineva pronunta cuvantul „cutremur“. Uneori prietenii mei faceau si farse nesarate pe seama mea folosindu-se de asta…

„In medicina chineza, fiecare organ este considerat o bariera in fata infec­tiilor, agresiunilor climatice, dar si psihologice“, explica medicul L… „Ca un pian pe care il acor­dam, tot asa acupunctura regleaza buna func­tionare a corpului. Daca nu putem schimba si­tuatia din exterior, atunci intarim organismul astfel incat sa faca fata problemelor.” Raceala, gripa, probleme intestinale, insomnii, toate punctele slabe sunt dovada unei circulatii defectuoase a energiei noastre. Lucrand cu ace care func­tio­neaza ca niste ecluze, chinezii au invatat sa regleze fluxurile energetice, adica meridianele.

Organele si emotiile sunt unite

Medicina chineza nu separa fizicul de emoti­onal, cele doua fiind intim legate… Exista cinci cupluri de organe a caror stare influenteaza in egala masura sana­tatea, dar si starile si emotiile noastre.

Rinichii si vezica urinara sunt responsabile de sistemul urogenital. Cand functioneaza bine, ne protejeaza de frig si de… frica (cel putin asa spune vechea medicina chinezeasca). Cand nu-si mai joaca bine rolul, rezistam mai putin la frig, la temeri, la stres, devenim vulnerabili si plangem mai usor. Suna ciudat pentru urechile unui medic modern obisnuit cu dovezile analizelor de sange insa, cand nu se disociaza fizicul de psihic, lucrurile capata o logica.

Ficatul si vezica biliara regleaza sistemul hepatic, dar sunt responsabile si de sistemul imunitar si furiile noastre. Exista o legatura chiar si cu… vantul. Odinioara, in China, nu se judecau oamenii in zilele in care vantul sufla puternic, deoarece acesta putea dezlantui furia, iar judecatorul risca sa fie irascibil si partinitor.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top