Now Reading
Adevaratele motive pentru care muncim

Adevaratele motive pentru care muncim

Revista Psychologies

Fiecare dintre noi are o serie de motive pentru a alege un job. Este adevarat, muncim pentru a ne intretine, dar banii nu sunt totul. Iata ce ne motiveaza (sau ar trebui…).

 

Daca am munci doar pentru bani…

… ce s-ar putea spune despre vocatie, despre pasiune? Nu, banii nu au cum sa fie singurul motiv pentru care sa te duci la serviciu. Ar fi trist!

Motivatia umana este complexa. Nu facem ceea ce facem, zilnic, numai pentru a primi o recompensa. Nu mergem la serviciu numai pentru salariul de la sfarsit de luna, ci si pentru a ne revedea colegii, pentru a comunica, pentru a ne simti apreciati si pentru a face treaba.

Da, pentru a face treaba! Munca este indispensabila unei vieti sanatoase si cine crede ca va fi fericit la pensie, ar trebui sa ii intrebe pe pensionari cum se simt atunci cand nu mai sunt in campul muncii. Va avea surprize.

 

Avem nevoie de munca

Psihiatrul francez Cristophe André spunea ca, pentru, el, chiar atunci cand viata a fost mai grea, munca a fost o valoare cardinala.

Cu alte cuvinte, cand te simti fragil, atacat de oameni sau de boala, munca iti da un sens. Iti ordoneaza viata, da un sens actelor tale cotidiene, poti vedea ca ai control asupra a ceea ce faci.

Or, controlul e crucial pentru a te simti bine. Ne simtim debusolati, nelinistiti, deseori deprimati, atunci cand pierdem controlul asupra vietii proprii, nu? Si de ce sa nu fie munca elementul prin care sa ne simtim mereu in control?!

De ce sa nu investim cu pasiune ceea ce facem? Pentru ca, pana la urma, ceea ce stim sa facem ne apartine si nimeni nu ne poate lua?!

„Mereu am crezut ca o cariera trebuie sa fie prima alegere in viata. Chiar daca mama m-a presat sa ma marit de tanara, acest lucru nu m-a impiedicat sa imi urmez visurile.

De altfel, i-am si demonstrat ca nu mariajul ma face fericita. Am divortat dupa doi ani si m-am tinut de job-ul meu. As vrea ca toate femeile sa stie asta. Ca munca e mai importanta decat maritisul!

Acum sunt cu un barbat care ma iubeste, dar si eu ma iubesc pe mine, pentru ca am ajuns la independenta financiara si stiu ca de ceea ce pot eu sa fac (sunt designer de textile), nu ma va «divorta» nimeni…“

 

Diverse motivatii

Asadar, muncim ca sa castigam bani, e crucial! Trebuie sa fim recompensati financiar si este bine sa se renunte la idei precum „muncesti ca sa obtii experienta si nu te plateste nimeni vreun an de zile“; sau: „sunt norocos ca am o slujba, chiar daca prost platita“.

Oricine trebuie sa isi doreasca mai mult si mai bine pentru sine. Dar banii nu sunt niciodata singurul motivator. Se spune ca munca poate fi doar un post, o cariera sau o vocatie.

Evident ca cea mai fericita, mai implinitoare, este ultima. Ce se poate spune despre cei care muncesc o viata in fundatii nonprofit? Ca pe ei ii motiveaza ideea de a face bine, evident!

Banii sunt secundari, ca altfel ar fi lucrat in comert sau sectorul financiar bancar, nu? Sa meditam cu totii la ceea ce ne face sa plecam dimineata catre serviciu. Si sa facem din munca noastra o sursa de sens.

 

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top