Now Reading
Cand muncesti contra propriilor valori…

Cand muncesti contra propriilor valori…

Revista Psychologies

cariera, job, munca


Corina
, care de­tine un post intr-o mare fir­ma de constructii, re­cu­noaste abilitatea marilor corporatii de a-si impune, intr-un mod se­­ducator, valorile, aservind angajatul. „Am 26 de ani si lucrez de un an intr-o corporatie. La inceput am fost foarte entuziasta pentru ca, o data la mai multe luni, se organizau training-uri pentru echipele de proiect. Mergeam cu totii in afara orasului, in diferite statiuni, si petreceam un week-end in lux si distractii. Imi amintea putin de vremea taberelor pentru ca eram departe de casa si de cei dragi. Pe mine nu m-a deranjat foarte tare acest lucru.

Dar am aflat, mai apoi, ca unii dintre colegii mei regretau ca nu au voie sa isi ia cu ei familia. Si erau, teoretic, obligati sa vina, sub pretextul ca asa se intaresc relatiile colegiale. Cine era mereu absent nu era privit prea bine de catre superiori. Desi eram tratati regeste, nu mi se pare normal sa iti dedici si weekend-ul serviciului. Acum sunt convinsa ca ideea din spatele distractiei era aceea de face din acea slujba, mai presus de orice, tinta atentiei angajatilor.“

Despre valori

Afla cum iti poti inlesni intelegerea valorilor proprii, pentru a fi intr-o relatie cat mai buna cu tine insati si cu cei din jur. Iata ce propune psihologul Lavinia Popescu:

–  Identifica-ti 10 valori personale.
–  Ierarhizeaza-le in functie de cat de importanta ti se pare fiecare.
–  Compara-ti scopul sau obiectivul pe care il ai de indeplinit cu fiecare dintre aceste valori. Observa cu care dintre ele se leaga si care dintre valori sunt incalcate. „In acest fel vei putea alege la nivel constient ce trebuie sa faci mai departe: fie iti modifici ierarhia valorilor, fie renunti definitiv la el. Pentru a evita conflictul, este necesar sa invatam sa stabilim corect obiective atragatoare, motivante, care sa reflecte ceea ce noi ne dorim cu adevarat, sa facem fata la schimbarile ce pot interveni pe parcurs, sa gasim solutii.

Valorile companiei si cele individuale

Lavinia Popescu, psiholog si psihoterapeut cu formare in psihoterapia experientiala, arata cat de important este ca principiile noastre sa fie in acord cu activitatile pe care le facem: „Fiecare persoana are un sistem propriu de valori. Seriozitatea, familia, prestigiul, generozitatea, bunastarea, respectul, distractia, altruismul, loialitatea, libertatea, sinceritatea, integritatea, toleranta, pozitivismul, onoarea, stabilitatea, bunul simt, vointa, autodisciplina, toate acestea si multe altele reprezinta o ie­rarhie de valori.

Aceasta este unica pentru fiecare individ in parte. Cand ne stabilim obiective de indeplinit si ele sunt atragatoare, motivante si reflecta ceea ce ne dorim cu adevarat, inseamna ca sunt in acord cu nevoile noastre si cu setul personal de principii.

Sa zicem, de exemplu, ca un individ doreste sa se angajeze la o companie de prestigiu pe un post de vanzari, dar acest post presupune multe deplasari externe, iar in ierarhia valorilor, pe locul doi, se afla familia. In acest caz, el nu va reusi sa-si indeplineasca scopul, pentru ca o valoare extrem de importanta pentru el (timpul petrecut alaturi de familie) se va opune si, de cele mai multe ori, acest lucru va duce la conflicte interne grave.

Vestea buna este ca, in prezent, in companiile mari, sistemul de angajare evalueaza, printre altele, si concordanta intre valorile companiei si cele ale candidatului. Principiul dupa care se merge este o mai buna congruenta intre tipul de activitate depusa si sistemul personal de valori ale individului, ceea ce sporeste performantele profesionale ale acestuia.”

Editare de Irina-Gabriela Buda
Foto: Guliver/Getty Images, shutterstock.com

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top