Now Reading
Cătălina Marinescu @CORPORATE WELLBEING: Cultura organizațională este o sumă a comportamentelor angajaților din companie

Cătălina Marinescu @CORPORATE WELLBEING: Cultura organizațională este o sumă a comportamentelor angajaților din companie

Revista Psychologies
Catalina Marinescu

Într-un mediu profesional din ce în ce mai solicitant, rolul liderilor și managerilor în promovarea sănătății mintale devine crucial. Ei modelează cultura organizațională, facilitează comunicarea deschisă și implementează politici care să sprijine echilibrul între viața profesională și personală a angajaților.

Pe 14 Mai te așteptăm să ni te alaturi la Gala CORPORATE WELLBEING AWARD, pentru a sărbători excelența și inovația în crearea unui mediu de lucru care promovează fericirea și bunăstarea!

De peste 18 ani în domeniul Resurselor Umane, Cătălina Marinescu, speaker la Gala CORPORATE  WELLBEING AWARD, are o experiență bogată în companii care activează în zona industrială și este pasionată de Lean, îmbunătățire continuă, metode pe care le aplică în prezent în proiectul de transformare organizațională al grupului de companii Policolor-Orgachim. Este o fire creativă, energică și orientată pe acțiune, care își folosește studiile universitare din domeniul matematicii în tot ceea ce face.

Ce rol credeți că joacă liderii și managerii în promovarea sănătății mintale la locul de muncă?

Cătălina Marinescu: Rolul managerilor și al liderilor este probabil cel mai important într-o organizație atunci când vine vorba de promovarea sănătății mintale și a echilibrului între viața profesională și cea personală. În primul rând, este importantă maturitatea lor, echilibrul și modelul pe care ei îl stabilesc într-o echipă și sunt foarte multe cazurile când managerii sunt cei care au nevoie în primul rând de o intervenție salvatoare. Tot ei sunt cei care pot corecta, detecta, alinia și discuta atunci când în echipe sunt situații dificile de comunicare sau de orice altă natură. Un alt aspect important este că managerii preiau presiunea și transmit membrilor din echipă activitățile cât mai clar, mediază discuțiile transversale dificile, promovează conflictul constructiv care duce la rezolvarea problemelor, iau decizii în timp util și în mod obiectiv, ajutând astfel angajații să-și păstreze echilibrul și starea de bine. Așadar, managerii reprezintă treapta primară în interacțiunea cu angajații, influențează astfel climatul organizațional și contribuie pentru a crea un mediu de lucru care să susțină bunăstarea mentală a angajaților, aducând astfel un impact direct și imediat asupra performanței și succesului organizației în ansamblu. Pentru aceasta este important să le oferim și lor traininguri, workshopuri și intervenții care să îi ajute să crească și să poată reacționa cât mai constructiv.

Există comportamente sau politici pe care le considerați cruciale în aceast sens?

Cătălina Marinescu: Cultura organizațională este o sumă a comportamentelor angajaților din companie. Dacă ne raportăm la Curba lui Gauss, cu cât sunt mai multe comportamente în medie pozitive și care susțin echilibrul în tot ceea ce facem, cu atât organizația este mai sănătoasă și constructivă. Despre sănătatea mintală se vorbește în continuare destul de puțin în companiile din România, deși pandemia cred că a accentuat nevoia de a introduce programe de work-life balance care să aibă o direcție dedicată sănătății mintale. Din experiența mea și discuțiile pe care le-am avut în ultima perioadă, sunt foarte multe persoane afectate în mod negativ în urma schimbării din Martie 2020, mă refer la lucrul de acasă. Componenta de socializare organizațională a dispărut și astfel s-au strecurat noi provocări și comportamente care duc angajații în burnout. Un light motiv pe care eu l-am cules din discuții este: muncim mai mult când lucrăm de acasă, fenomenul de quiet quitting este real și eu l-am întâlnit ca specialist de Resurse Umane. O organizație care se situează pe o linie de normalitate nu promovează efectuarea orelor suplimentare pe termen lung, nu promovează și chiar interzice transmiterea mailurilor în afara orelor de program, aliniază practicile diferite ale managerilor și introduce o linie directoare echilibrată care să le permită angajaților să se bucure de timpul liber iar în aceste cazuri Departamentul de Resurse Umane joacă un rol foarte important. Managerii care recunosc și încurajează nevoia de timp liber și de conectare cu familia și prietenii contribuie activ la reducerea stresului și la îmbunătățirea bunăstării mentale a angajaților lor. Crearea unui mediu deschis și suportiv este esențială pentru ca angajații să se simtă în siguranță în a-și exprima problemele lor de sănătate mintală. În ultima perioadă, organizațiile sunt din ce în ce mai interesate să dezvolte conceptul de sustenabilitate, ESG și introducerea sistematică și centralizată a politicilor care intră în această sferă ajută destul de mult promovarea sănătății mintale și a echilibrului între viața profesională și cea personală. Mă refer aici la politica de diversitate, non-discriminare la locul de muncă, hărțuire, dreptul la o salarizare echitabilă, sistem de avertizare whistleblowing, toate acestea sunt elemente ajutătoare care vin în sprijinul angajaților și creează un mediu în care să se simtă în siguranță.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top