Now Reading
Ce trebuie să știi despre concediul medical în 2022

Ce trebuie să știi despre concediul medical în 2022

Revista Psychologies
ce-trebuie-să-știi-despre-concediul-medical-în-2022

Concediile medicale se numără printre drepturile oricărui angajat și printre obligațiile oricărui angajator. Numai că, din diferite cauze, există situații în care apar nereguli de ambele părți. Este și motivul pentru care legislația în domeniu a suferit modificări importante, care trebuie cunoscute.

Pe parcursul anilor de muncă, apar și situații în care e nevoie de o perioadă de concediu medical. Fie că este vorba despre un accident de muncă, fie despre o intervenție chirurgicală sau îmbolnăvirea unui copil, angajatul are dreptul să primească acest tip de concediu. Iar dacă te numeri printre cei care urmăresc oferte de muncă pe jobradar24 sau ești deja angajat, trebuie să fii la curent cu noutățile legislative în domeniu.

Cine și cum poate beneficia

Începând cu luna august a anului trecut, s-au modificat reglementările referitoare la concediile medicale, multe dintre acestea vizând în mod direct angajatorii și concediile pentru incapacitate temporară de muncă. Așa se face că, mai ales în contexul pandemic, statul nu va mai suporta integral concediile pentru carantină, medicii de familie nu mai pot acorda concedii medicale decât pentru anumite perioade de timp, iar angajatorii riscă amenzi usturătoare dacă refuză să le acorde. Totuși, important de știut este că nu oricine își poate lua concediu medical. Pentru asta trebuie, înainte de toate, să fii asigurat în sistemul public de sănătate. Iar asta se va dovedi prin prezentarea medicului care eliberează certificatul medical, indiferent că este de familie sau de specialitate, a adeverinței de salariat eliberată de angajator. În acest document se regăsesc informații legate de stagiul de cotizare în sistemul de sănătate, precum și numărul total de zile de concediu medical de care a beneficiat în ultimele 12 luni.

În plus, concediul se va acordat în cel puțin două etape. Potrivit Ordinului comun al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 1.398/729/2021, concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite) va fi acordat în cel puțin două etape. În funcție de medicul care eliberează certificatul, concediul medical poate avea o durată inițială de maximum patru zile, dacă este dat de medicul de familie, sau de 15 zile, dacă este dat de specialist. Mai mult, medicul curant trebuie să întocmească planul de urmărire a evoluției bolii, format din două etape de evaluare. În prima se face evaluarea inițială, se stabilesc indicațiile medicale, se emit bilete de trimitere pentru investigații sau internare, se stabilește durata concediului medical inițial și se face programarea pentru evaluarea ulterioară. A doua etapă presupune urmărirea evoluţiei bolii, date legate de reevaluarea clinică, de prelungirea concediului medical și de justificarea acestei măsuri. De reținut că numărul total de zile de concediu pentru incapacitate temporară de muncă acordat de medicii de familie nu poate depăși 28 de zile într-un an. Concediile medicale pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, risc maternal se dau într-o singură etapă, fără întocmirea unui plan de evoluție a bolii. La fel se întâmplă și în cazul bolilor speciale, precum bolile cardiovasculare, SIDA, neoplaziile și tuberculoza, pentru urgențe medico-chirurgicale, pentru boli infectocontagioase din grupa A și pentru boli infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării, dar și în situația celor internați în spital.

Ce se întâmplă în cazul accidentelor de muncă

Deși sunt condiționate de existența unui stagiu minim de cotizare, indemnizațiile cuvenite în cazul accidentelor de muncă sunt reglementate amplu. Pentru a se elimina confuziile sau neregulile, trebuie specificat că și un angajat începător, fără experiență sau stagiu lung de cotizare, poate beneficia, prin calitatea de asigurat, de concediu medical. Dreptul salariaților la indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, pentru reducerea timpului de muncă sau pentru trecerea temporară în alt loc de muncă în cazul accidentelor de muncă, inclusiv în situația în care stagiul de cotizare este mai mic de șase luni, este confirmat de dispozițiile art. 19 din Legea 346/2002.

Angajatorii și angajații riscă amenzi mari

Potrivit noilor reglementări, angajatorii care nu plătesc concediile medicale primesc amenzi mai mari. Prin urmare, angajatorii care nu plătesc salariaţilor indemnizaţia aferentă concediilor medicale și refuză nejustificat acest drept al angajaților riscă amenzi cuprinse între 3500 și 6000 lei.  OUG nr. 74/2021 majorează sancțiunile și dacă angajatorii nu gestionează numărul de zile de concediu medical pe fiecare asigurat şi pe fiecare afecţiune sau nu pun la dispoziţia organelor de control ale caselor de asigurări de sănătate documentele justificative şi actele de evidenţă necesare. Pe de altă parte, dacă o persoană este angajată la mai multe firme și intră în concediu medical doar la una dintre acestea, lucrând în continuare pentru ceilalți angajatori, riscă amenzi de până la 2000 lei. Foarte important de știut este și faptul că medicii vor monitoriza persoanele în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă numai la cabinet. Numai în cazuri speciale, acest lucru se poate face și prin consultații la domiciliu sau la distanță. Situațiile în care se acordă consultații la domiciliu sau la distanță sunt cele în care persoana aflată în concediu medical „se află în stare de invaliditate permanentă sau invaliditate temporară, precum și situațiile în care persoana asigurată cu boli cronice sau cu un episod acut de boală se află în imposibilitatea de a se prezenta la cabinet din motive medicale, consemnate în fișa pacientului.”

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top