Now Reading
Cum facem fata la serviciu cand ne-am pierdut motivatia

Cum facem fata la serviciu cand ne-am pierdut motivatia

Revista Psychologies

Satisfactia in munca este aproape de pragul minim, iar anumite responsabilitati si nevoi nu iti permit sa iti dai demisia. In conditiile in care un nou loc de munca nu se intrevede prea curand, totusi, trebuie sa faci fata. Iata cum sa-ti resuscitezi motivatia.

 

Motivatia ne face sa actionam pentru a ne satisface anumite nevoi, pentru a ne redobandi echilibrul psihologic si fiziologic, iar in ceea ce priveste locul de munca, motivatia este corelata in mod direct cu satisfactia.

Activitatea profesionala fiind plurimotivata, putem vorbi de motivatia care vine din exterior sau interior: cea care necesita un efort intens de mobilizare voluntara, precum salariu, promovare, prestigiu, aprecierea celorlalti, teama de pedeapsa, critica, retrogradarea, competitivitatea etc.

Sau care implica un efort voluntar relativ scazut: curiozitatea, aspiratia spre competenta, producerea placerii prin insasi activitatea desfasurata. Cand vine vorba de cariera, elementele care ne motiveaza sanatos tin de motivatia intriseca.

 

Semnificatia job-ului

Munca ne-a ajutat sa supravietuim, sa ne adaptam contextului de viata, sa evoluam. Civilizatia umana s-a construit in urma muncii, oamenii au construit orase, fabrici, au dezvoltat industria si infrastructura – asadar, munca are un rol important in viata noastra, intrucat ne sporeste statutul economic, identitatea personala, legaturile sociale si functia independenta.

Cu toate astea, pentru fiecare persoana, munca poate insemna ceva diferit. Unii oameni merg la serviciu doar pentru a castiga niste bani cu care sa-si asigure traiul zilnic, punand poate mai mult accent pe viata de familie, pe hobby-uri, pe relatiile sociale.

Altii vad aceasta activitate ca pe un mijloc de a evolua profesional, spiritual, imbinand efortul depus cu pasiunea si devotamentul. In aceste conditii, job-ul devine o extensie a personalitatii individului, o modalitate de implinire personala.

 

Salariul

In societatea in care traim, statutul economic are o importanta deosebita. De aceea, in alegerea locului de munca, salariul este un factor motivator substantial.

Exista un prag financiar pana la care venitul asigura supravietuirea, satisfacand nevoile de baza (hrana, igiena, adapost, nevoia de siguranta etc.), moment in care salariul are o importanta extrem de mare.

Daca aceste nevoi de baza au fost satisfacute, omul poate aspira la un nivel superior, devenind preocupat si de alte aspecte ale vietii (nevoi sociale, respect, recunostinta, putere, explorare, autoimplinire, frumusete etc.).

Dorinta de evolutie, de a ne descoperi potentialul latent si de a-l activa, pentru a trai o viata mai buna, sta in noi, primii pasi in acest sens fiind identificarea nevoilor si stabilirea obiectivelor personale.

Avand in vedere faptul ca aproximativ jumatate din timpul unei zile, in care suntem activi, il petrecem la locul de munca, desfasurand aceeasi activitate pe parcursul mai multor ani, este de preferat ca slujba sa ne aduca mai multe satisfactii, nu doar un venit.

In caz contrar, este posibil sa apara nemultumirea, dezinteresul fata de activitatea desfasurata, apatia, lipsa entuziasmului in viata personala etc.

 

Dezamagire, tristete, furie, senzatia de plafonare – cum le gestionam

Metodele de gestionare a starilor negative se diferentiaza in functie de durata. Daca le experimentam pe o perioada scurta de timp si nu se repeta frecvent, este bine sa ne axam pe dezvoltarea si practicarea in timpul liber a hobby-urilor, activitatilor care ne ofera placere, compensand astfel starile negative de la serviciu.

In schimb, daca aceste trairi anxioase si depresive continua sa se manifeste foarte des, as recomanda o analiza personala mai profunda (recunoasterea nevoilor proprii, stabilirea obiectivelor pentru urmatoarea perioada, dezvoltarea unor metode de accesare a resurselor personale pentru atingerea acestor obiective, conectarea cu sine si cautarea unor solutii de imbunatatire a activitatii de rutina la locul de munca, imbunatatirea metodelor de comunicare cu colegii, superiorii sau subalternii, stabilirea unor noi obiective, controlul eficient al emotiilor personale), transferul in alte departamente ori schimbarea serviciului.

 

Controlul propriei vieti

Pentru a avea control asupra propriei vieti, este important sa invatam sa traim in prezent, „aici si acum“. Asta inseamna sa devenim constienti de ceea ce facem in momentul actual.

Frustrarile de la serviciu ne pot destabiliza starea psihica si emotionala, iar daca aceste tensiuni „le aducem“ acasa, ne pot afecta relatia de cuplu, ori calitatea timpului acordat copiilor.

Nu este usor sa delimitam aceste domenii ale vietii, mai ales cand este vorba de starile noastre interioare, dar nu imposibil.

Meditatia, practicarea exercitiilor de respiratie, desfasurarea unor activitati placute, care te relaxeaza, sportul, sunt extrem de eficiente.

De exemplu, fa pe jos o parte din drumul spre casa, concentrandu-te pe respiratie, golindu-ti mintea de orice alt gand. Pastreaza o atitudine pozitiva: orice problema are si o solutie!

Cu cat reusesti sa te detensionezi, cu atat vei descoperi si alte perspective de a vedea lucrurile. Gaseste si centreaza-te pe acele lucruri care-ti dau o stare de bine.

Discuta cu partenerul/partenera sau cu un prieten bun despre problemele tale. Acorda-ti timpul si spatiul de care ai nevoie pentru a intra in contact cu tine. Seara este un sfetnic bun!

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top