Now Reading
Cum te prezinti la un interviu de angajare

Cum te prezinti la un interviu de angajare

Revista Psychologies

Un interviu de angajare este prima intalnire cu un posibil angajator si este la fel de importanta pentru ambele parti. Pe o parte, candidatul doreste sa creeze o impresie buna si sa covinga, iar angajatorul are ocazia sa prezinte cultura si valorile companiei si sa observe daca are un candidat potrivit. Iata cateva aspecte pe care orice candidat trebuie sa le aiba in vedere.

 

Informare in prealabil

Este important sa avem informatii despre jobul pentru care am aplicat, insa de multe ori candidatii uita sa caute informatii si despre companiei.

Daca stii pe cineva care lucreaza in aceea companie, apeleaza la aceasta cunostinta pentru a-ti oferi informatii despre cultura organizationala si despre practiciile interne, informatii pe care nu le obtii in cadrul unui interviu.

O alta varianta viabila este cautarea pe internet. In ziua de astazi, toate companiile au un site pe care poti afla informatii generale.

Nu ar strica sa verifici si conturile de pe LinkedIn sau Facebook, putand astfel sa demonstrezi ca te-ai pregatit temeinic pentru intalnire.

 

Fii punctuala

Poate sa para un lucru mai putin important, insa angajatorul evalueaza intreaga experienta cu candidatul, atunci cand pregateste concluziile interviului.

Daca stii ca este o perioada aglomerata sau nu cunosti bine adresa unde are loc intalnirea, asigura-te ca pornesti din timp. Cel mai indicat este sa ajungi cu 10 minute inainte.

Arata ca interviul este important pentru tine. Totodata, daca intarzii sau nu mai poti ajunge la interviu cel mai indicat este sa anunti persoana care te-a contactat.

In cele mai multe cazuri, vei fi reprogramata pentru o data ulterioara daca ai anuntat dinainte ca nu poti ajunge.

 

Tinuta corespunzatoare

Asa cum am mentionat anterior, persoana care te intervieveaza evalueaza intreaga experienta cu candidatul inainte de a lua o decizie.

Din aceasta postura, esti evaluata si prin prisma imaginii pe care o prezinti. Este recomandata o tinuta office, ingrijita, care sa se potriveasca cu domeniul in care iti doresti sa lucrezi.

 

CV actualizat si fara greseli

Este important sa ai un CV actualizat cu toate informatiile relevante pentru postul pentru care ai aplicat. Totodata, asigura-te ca poti sa sustii toate informatiile trecute in CV.

In cazul limbilor straine, poti fi testata prin sustinerea unei conversatii in limba bifata la aptitudini. Dupa interviu, multe companii vor cere recomandari de la fosti angajatori sau documente care sa sustina informatiile prezentate de tine. Asigura-te de sprijinul acestora.

In egala masura, reciteste-ti CV-ul pentru a te asigura ca nu exista greseli gramaticale. Aceasta carte de vizita a ta trebuie sa fie impecabila.

 

Recunoaste-ti calitatile, dar si defectele

O intrebare clasica in cadrul unui interviu este prezentarea atat a calitatilor, cat si a defectelor. Pregateste-ti din timp un raspuns la aceasta intrebare.

Cu totii avem defecte si este necesar sa le cunoastem si sa stim care sunt aspectele la care avem de lucrat. Totodata, gandeste-te la specificul jobului pentru care ai aplicat.

Daca postul necesita atentie la detalii, nu ar fi indicat sa vorbesti despre cat de dezordonata sau neatenta poti fi cateodata.

 

Prezinta-ti asteptarile

O politica des intalnita ca in cadrul unei prime discutii este sa fii intrebat care sunt beneficiile pe care le doresti. Este un raspuns pe care trebuie sa ti-l pregatesti din timp.

Este important sa spui deschis ce asteptari ai. In cazul unui raspuns pozitiv, va fi mai dificil sa ai parte de o renegociere dupa angajare.

 

Nu accepta orice oferta

Ai tot dreptul sa analizezi daca oferta companiei ti se potriveste, de la remunerare la timpul petrecut la serviciu si obligatiile postului oferit.

Daca vrei mai multe informatii din interiorul firmei, poti consulta siteul Glassdoor. Tot mai multe companii aleg acest site pentru a-si promova brandul de angajator.

Aici, angajati sau fosti angajati posteaza anonim informatii despre mediul de lucru, politica firmei sau cultura organizationala.

Fii sincera cu tine insati. Te va costa mai mult sa fii din nou in cautarea unui loc de munca peste cateva luni, cand vei constata ca dincolo de fisa postului, nu reusesti sa te adaptezi culturii organizationale.

 

De Oana Haiduc, Specialist Resurse Umane

[email protected]

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top