Now Reading
De la confuzie la claritate: importanța așteptărilor bine definite

De la confuzie la claritate: importanța așteptărilor bine definite

Avatar photo
De la confuzie la claritate: importanța așteptărilor bine definite

„Ce ai vrea să obții la sfârșitul ședinței noastre de astăzi ca să știi că a meritat această oră?” e întrebarea, pe care, sub diverse forme, o adresez la începutul sesiunilor de coaching. Răspunsurile, pe care le primesc, se încadrează, în general, într-una dintre următoarele categorii: 1. Nu m-am gândit la asta 2. … (a se citi liniște) 3. Nu știu. 4. Nu am așteptări – așa îmi e mai ușor să nu am dezamăgiri 5. Un răspuns vag 6. Un răspuns explicit. Această ordonare este în general caracteristică celor aflați la începutul unui demers de coaching iar răspunsurile din categoria 5 și 6 sunt mai puțin întâlnite decât celelalte. Mai există un răspuns pe care uneori îl primesc atunci când întreb despre care e așteptarea într-un program de training: „să fie Wow”. Acesta este de cele mai multe ori un secret bine păzit care necesită efort pentru a fi descătușat, observat și acceptat. 

Genul acesta de răspunsuri au generat subiectul acestui articol: clarificarea așteptărilor, un subiect de care ne lovim zi de zi și pe care simt că îl abordăm prea puțin. 

Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX online) atribuie două definiții cuvântului Așteptare = 1. acțiunea de a aștepta și, 2. presupunere, speranță, dorință. Acest al doilea înțeles al așteptărilor mă trimite cu gândul la emoție și la importanța clarificării așteptărilor pentru a ne ține departe de dezamăgiri, neînțelegeri și insatisfacții atât la nivel individual, cât și la nivel colectiv.

Povestea cu așteptările e că nu întotdeauna le rostim în vorbe. La intersecția dintre “mi se pare normal să» și graba cu care ne aruncăm în viața de zi, se află universuri personale care rămân paralele pentru că fie nu sunt rostite, fie nu sunt dialogate eficient și suficient. Nuanțele așteptărilor noastre vin și din nevoi, credințe și experiențe diferite și le comunicăm în stiluri diferite.

Sunt trei provocări pe care le observ constant în munca mea: 

  1. Aducerea din sfera inconștientă în sfera conștientă a propriilor așteptări 
  2. Acceptarea nuanțelor individuale unice, ca fiind uneori diferite de ale grupului. 
  3. Transformarea așteptărilor în obiective, ținte sau țeluri.

Toate trei necesită spațiu pentru reflecție și efort conștient pentru rezolvarea lor prin observare, acceptare și acțiune. Efortul este de cele mai multe ori răsplătit prin evitarea dezamăgirilor, neînțelegerilor și insatisfacțiilor, prin creșterea nivelului de încredere în sine și în ceilalți. 

Citește continuarea articolului în ediția octombrie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top