Now Reading
Femeile si puterea: o relatie ambigua

Femeile si puterea: o relatie ambigua

Revista Psychologies

Cariera sau maternitatea?

Multe femei vin la terapie cu sindromul de burn out, un sindrom de epuizare de care sufera atat barbatii, cat mai ales femeile.

A fi disponibila pentru intalniri tarzii, pentru deplasari inopinate, dar si pentru propriii copii, provoaca adesea mari batai de cap.

Fie ca vrem sau nu sa acceptam acest lucru, femeile au anumite trasaturi care nu ar trebui sa puna in cauza principiul egalitatii, ci sa conduca la anumite schimbari.

Sarcina si menopauza sunt perioade in care femeile incep sa se indoiasca de potentialul si de viitorul lor, momente in care ar trebui sa se simta protejate.

Nu este usor sa traiesti cu sentimentul permanent de impostura si de insuficienta, pentru ca tu pleci la 17.00 de la birou, ca sa iei copiii de la gradinita, chiar daca adesea nu ai mancat decat un sandvis, pe fuga, in timp ce altii au petrecut doua ore la restaurant.

Iar femeia de cariera ajunge la 38-40 de ani cu copiii intr-o mana si rapoartele in alta sau complet desocializata, pentru ca toate colegele au facut deja copii, iar ea nu a avut timp nici macar sa se gandeasca la asta.

La un anumit nivel de responsabilitati, femeile sunt puse in fata unei alegeri imposibile, cariera sau copiii, si li se reproseaza din ce in ce mai mult ca nu stiu sa isi gestioneze perioadele de stres, ca nu vor sa dea drumul la nimic.

Chiar daca grija pentru copii este din ce in ce mai mult impartita in cadrul cuplului, ea ramane totusi bastionul femeilor.

Dar, si acolo, daca vor sa li se faca auzite si alte dorinte, ele trebuie sa invete sa imparta aceasta putere fara a se simti vinovate.


A te detasa sau a te lasa ajutata?

In Statele Unite, fenomenul femeilor care se detaseaza complet incepe sa dea nastere multor lucrari de specialitate.

Este vorba despre femei care si-au consacrat prea multa energie carierei si care decid, intrucat detin mijloacele necesare, sa renunte la tot pentru a se dedica ONG-urilor, programelor de alfabetizare, fermelor biologice sau, pur si simplu, caminului personal.

Femeile trebuie oare sa renunte la putere pentru a fi fericite? In mod clar, nu.

Dar situatia lor nu va putea evolua decat cu pretul unui efort colectiv care implica in aceeasi masura barbatii, organizatiile de munca si puterile publice.

Pentru ca lucrurile sa se puna in miscare, este nevoie de un angajament politic puternic, care se traduce prin reforme indraznete, care protejeaza familia.

Este vorba de un intreg sistem istoric si social care trebuie modificat.

Editare de Andreea Radulescu

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top