Now Reading
Lavinia Rașcă @WEnough: Femeile au nevoie de respect și suport din partea societății

Lavinia Rașcă @WEnough: Femeile au nevoie de respect și suport din partea societății

Revista Psychologies
Lavinia Rasca

Leadership feminin, echilibru între viața profesională și cea personală, construirea și menținerea relațiilor sănătoase în familie, valorizarea identității personale în contextul social și grija fata de propria persoană în relația cu ceilalți sunt subiecte actuale și intens discutate.

Pe 18 Aprilie te așteptăm la Cinemax Veranda Mall, să vezi cum arată transformarea prin ochii unui lider. Îți poți rezerva locul cu codul WE20, cu 20% reducere. Accesează acest link: WEnough

Despre câteva dintre inițiativele care pot contribui la crearea unui mediu de afaceri mai echitabil și mai incluziv, în care toți angajații să aibă șanse egale de succes și de avansare în carieră, ne vorbește Prof.Dr. Lavinia Rașcă, Board Director, EXEC-EDU, speaker la WEnough.

Psychologies:  Care sunt primele trei lucruri pe care le-ai preda într-un curs despre leadershipul feminin? De ce?

Lavinia Rașcă: Pentru a-și putea manifesta plenar potențialul și a avea o viață împlinită din toate punctele de vedere, femeile au nevoie de respect și suport din partea societății, dar în primul rând, de mai mult curaj în a-și manifesta și conștientiza calitățile, respect de sine și încredere în forțele proprii. Statisticile arată că ele stau mai rău decât bărbații din aceste puncte de vedere.

De aceea, consider ca fiind primordială o primă categorie de teme de discuție, în programele de dezvoltare a femeilor, cele legate de importanța strategiei și managementului propriei vieți, în fiecare dimensiune a acesteia (personală, familială, profesională și socială). În acest sens, este necesar ca ele să pornească de la un proces de auto-reflecție, pentru a înțelege cum sunt și ce le motivează în viață: care sunt valorile, interesele, abilitățile lor, punctele forte și punctele slabe. Apoi este necesar să-și stabilească obiective clare, ambițioase, dar realizabile, în fiecare dintre cele patru dimensiuni (obiective legate de starea de bine și dezvoltarea personală, relațiile interpersonale, cariera și impactul în comunitate). Pentru atingerea acestora, sunt necesare crearea de planuri și de instituirea unor obiceiuri sustenabile îndreptate către atingerea acestor obiective, de un bun management al timpului și stresului. De asemenea, sunt esențiale controlul emoțiilor și bunele relații cu cei din jur. As face o evaluare a inteligenței emoționale în cele patru dimensiuni ale sale, aș vorbi despre competențele necesare în acest sens și le-aș ajuta să construiască planuri de dezvoltare a acestora. De asemenea, le-aș învăța să tragă concluzii din greșelile pe care le-au făcut, fără să se lase descurajate de ele, dar și să se bucure și să învețe din succesele lor. Aș vorbi cu ele despre modalități utile menținerii unei bune stări fizice, mintale, emoționale, prin obiceiuri sănătoase.

Consider că a doua categorie de teme de discuție ar fi legată de importanța pe care o are integrarea lor în rețele de relații în companie, cu omologi și superiori, dar și în afara companiei, cu experți, profesori, consultanți, clienți, furnizori, etc. Este vorba despre networking, care este necesar în dezvoltarea și promovarea femeilor. Acesta le aduce femeilor avantajele validării unor puncte de vedere, le aduce noi, creative, posibilitatea de a primi sfaturi utile, posibilitatea de a sfătui la rândul lor, le asigură momente plăcute, de relaxare. Toate acestea contribuie la creșterea competenței, creativității femeilor, le asigură respect și încredere din partea celor din jur, le dă respect de sine, încredere în forțele proprii. Aș mai discuta despre importanța unui comportament autentic și empatic în networking. De asemenea, despre importanța și conținutul mentoringului și coachingului la care pot apela, ca urmare a relaționării cu persoane pe care le consideră a fi modele de urmat, sau cu specialiști.

O a treia categorie de teme de discuție se referă la competențe de leadership necesare în buna relaționare cu membrii echipei, fie ei colegi, sau subalterni. Este vorba despre gândire strategică, excelență în execuție, crearea unei echipe funcționale, comunicare, negociere, luarea deciziilor, delegare, feedback, motivare-satisfacție-angajament.

Psychologies: Ce inițiative consideri că sunt esențiale pentru a promova egalitatea de gen în mediul de afaceri și  în leadership?

Lavinia Rașcă: Promovarea egalității de gen în mediul de afaceri și în leadership și-a demonstrat deja valoarea, companiile în care femeile și bărbații au șanse egale de promovare, iar ponderea femeilor la vârf este mare, fiind foarte profitabile. De aceea, se justifică măsurile luate pentru a asigura un mediu de lucru echitabil și incluziv, în care toți oamenii să aibă oportunități egale de a-și atinge potențialul. Este necesar ca organizațiile să adopte politici clare și transparente de egalitate de gen, care să promoveze tratamentul și oportunitățile egale pentru toți angajații, în funcție doar de competența pe post. Deși în România situația este mai bună ca în alte țări, mai este încă de lucru pentru eliminarea disparităților salariale între femei și bărbați. Este necesară, de asemenea, crearea unui mediu de lucru incluziv și diversificat, o cultură a egalității de șanse, în care toți angajații, indiferent de gen, să se simtă valorizați și respectați. Diversitatea de gen trebuie încurajată în procesele de recrutare și de promovare, toate vocile fiind ascultate și luate în considerare, în egală măsură, în acest scop. Este utilă organizarea de programe de formare în care să li se explice tuturor angajaților de ce egalitatea de gen este benefică.

Deși au o pondere mare în forța de muncă din organizații și este deja recunoscut faptul că foarte multe dintre companiile cele mai performante la nivel mondial au la conducere femei, acestea promovează mai puțin decât bărbații în poziții de leadership. De multe ori, cele mai înalte bariere din calea promovării femeilor sunt chiar cele existente în mintea lor. De aceea, dezvoltarea și promovarea femeilor în poziții de leadership trebuie încurajată prin programe de mentorat și dezvoltare profesională, care să sprijine și să încurajeze femeile să fie curajoase și proactive ca să avanseze în carieră și să ocupe poziții de conducere. Apartenența lor la asociații de femei, sau asociații profesionale, este foarte benefică.

Extrem de benefică este și monitorizarea și raportarea progresului în ceea ce privește egalitatea de gen în organizații, urmate de măsuri corective, pentru a asigura progresul continuu către obiectivele de egalitate de gen care au fost stabilite.

Cele de mai sus sunt câteva dintre inițiativele care pot contribui la crearea unui mediu de afaceri mai echitabil și mai incluziv, în care toți angajații să aibă șanse egale de succes și de avansare în carieră.

 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top