Now Reading
Competitie in cuplu

Competitie in cuplu

Formez un cuplu cu un coleg de facultate de aproape 3 ani. Inainte sa fim impreuna am fost foarte buni prieteni si ce m-a atras si m-a apropiat cel mai mult de el este inteligenta lui si faptul ca este un tip foarte ambitios. Tot timpul cumva mi-am dorit sa il depasesc (in principal la invatatura), insa mereu era putin deasupra mea. Cand am fost impreuna in America cu work and travel, el era cel care castiga mai mult (avea job cu bacsis si muncea mult mai putin decat mine), insa nu-mi spunea asta niciodata. Acum ca am terminat facultatea si dam la master, el a reusit sa-si gaseasca un job foarte bun, iar eu nu reusesc sa-mi gasesc inca nimic. Desi este prietenul meu cel mai bun, dincolo de a-mi fi iubit, si mereu ma sustine si ma incurajeaza, relatia asta incepe sa ma frustreze din ce in ce mai mult. Mai mult, stiu ca acum n-o sa se mai intoarca in SUA (tot cu W&T) cu mine cum mi-as fi dorit eu (si el, partial) fiindca n-o sa renunte la un job serios pentru asta. Sunt intr-o mare ceata, fiindca desi il iubesc si simt ca e sufletul meu pereche, nu pot trece pestre frustrarile astea si peste competitia care exista mereu intre mine si el (din partea mea fiindca el nu a vazut vreodata o competitie intre noi).

Intrebare pusa de: Oana, 23

Raspunsul psihologului:

Din scrisoarea dvs rezulta multa ambivalenta in trairile si emotiile exprimate fata de prieten, afisati atat admiratie cat si invidie. Cred ca trebuie sa va intrebati de ce in aceasta relatie este importanta obtinerea placerii din/prin dorinta de a-l domina, de a-i fi superioara?! Poate ca raspunsul se afla in istoria dvs sau in a lui, sau a amandurora.

Intr-o relatie partenerii pot sa isi activeze reciproc, inconstient, un complex de inferioritate mai vechi, personal, si care poate lua forma manifest-constienta (paradoxala) a unei competitii. Este ceva in relatia aceasta care activeaza in dvs un anumit tip de relationare intre un barbat si o femeie. Poate fi vorba chiar de felul in care va percepeti, evaluati ca femeie (prin comparatie cu un barbat). Poate gasiti in istoria dvs de viata, in copilaria dvs, un model de relationare important, similiar sau unul complet opus, ceea ce ar arata ca inca raspundeti inconstient, prin repetitie, fie prin identificare sau contraidentificare, acestui model relational. Inca nu ati gasit un raspuns propriu matur de relationare si inca nu sunt “rezolvate” in dvs niste conflicte interioare legate de rolurile, calitatile, atributele atasate unui gen sau altul.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top