Now Reading
Emotii vindecatoare. Dialoguri cu Dalai Lama despre ratiune, emotii si sanatate

Emotii vindecatoare. Dialoguri cu Dalai Lama despre ratiune, emotii si sanatate

Revista Psychologies
Autor: Daniel Goleman
Editura: Curtea Veche, 2008

Oare mintea ne poate vindeca trupul? Cum sunt interconectate creierul, sistemul imunitar si emotiile? Care sunt emotiile asociate cu starea de bine? Exista oare o fundamentare biologica a eticii? Cum ne poate ajuta ideea de moarte sa intelegem natura mintii?Emotii vindecatoare. Dialoguri cu Dalai Lama despre ratiune, emotii si sanatate, Daniel Goleman, Curtea Veche, carte, carti, de citit
Oare mintea ne poate vindeca trupul? Cum sunt interconectate creierul, sistemul imunitar si emotiile? Care sunt emotiile asociate cu starea de bine? Exista oare o fundamentare biologica a eticii? Cum ne poate ajuta ideea de moarte sa intelegem natura mintii?

Acestea sunt intrebarile la care un grup de oameni de stiinta cunoscuti, impreuna cu Dalai Lama, au incercat sa raspunda in cadrul unor int¢lniri ce au avut loc la Dharamsala, India.

Emotii vindecatoare este o carte neobisnuita pentru ca exploreaza o „interdependenta” de un tip aparte, ce constituie insasi esenta vietii: minte, corp, spirit.

Nascut in anul 1935, intr-o familie de fermieri din nord-estul Tibetului, la varsta de trei ani el a fost recunoscut drept al 14-lea Dalai Lama (in traducere; “Oceanul de Intelepciune”, lider spiritual care se reincarneaza la fiecare generatie, incepand din secolul al 17-lea). La numai cinci ani a fost numit lider spiritual si politic al Tibetului si a lasat in urma satul natal si copilaria pentru a incepe educatia monastica. 10 ani mai tarziu, in 1950, Dalai Lama a preluat si puterea politica. In acel an, China a invadat Tibetul.

Dalai Lama traieste in exil din 1959 cand a parasit Tibetul dupa noua ani sub autoritate chineza. El a militat pentru independenta Tibetului si, mai apoi, pentru autonomia regiunii.

Comitetul Nobel a subliniat, de altfel ca in lupta sa pentru eliberarea Tibetului, Dalai Lama s-a opus constant violentei. Campania sa a fost rasplatita printr-un premiu Nobel pentru pace in 1989.

„Nu-mi doresc decat sa-mi petrec restul vietii intr-o zona izolata, ca un animal care vrea sa-si linga ranile, sa meditez si mai adanc si, din cand in cand sa zambesc prietenilor si sa ii salut. Asta imi aduce pace mentala si progres spiritual, fiind parte a pregatirii mele pentru cealalta viata.”
Dalai Lama Tenzin Gyatso
.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top