Now Reading
Opere II. Gara de Est. Intilnirea

Opere II. Gara de Est. Intilnirea

Revista Psychologies
Autor: Gabriela Adamesteanu
Editura: Polirom, 2008

Gabriela Adamesteanu este una dintre cele mai traduse scriitoare contemporane; romanul Intilnirea a fost tradus, pina acum, in Bulgaria (Panorama, 2005) si in Ungaria (Palamart, 2007). Cartea a fost recompensata, in 2004, cu Premiul pentru proza al Ziarului de Iasi si cu Premiul revistei Ateneu.Gara de Est. Intilnirea, Gabriela Adamesteanu, Editura Trei
Gabriela Adamesteanu este una dintre cele mai traduse scriitoare contemporane; romanul Intilnirea a fost tradus, pina acum, in Bulgaria (Panorama, 2005) si in Ungaria (Palamart, 2007). Cartea a fost recompensata, in 2004, cu Premiul pentru proza al Ziarului de Iasi si cu Premiul revistei Ateneu.

In acest moment, regizoarea Catalina Buzoianu pregateste un spectacol pornind de la romanul Intilnirea, la Teatrul Bulandra.

„O carte a surdinelor, interceptate cu mare finete, surdina Estului dinainte si din timpul comunismului si cea a Germaniei naziste si postbelice. Abia sugerat, de asemenea, dar audibil, zumzetul agresiv al prezentului pragmatic si «global». Structura sincopata a naratiunii, cu modificari de registru stilistic, cu necesare reprize de «lunecare» dedesubtul epicului, potenteaza impactul scrierii. Supratema dintotdeauna a literaturii durabile: iscodirea sufletului omenesc, instrainat si exilat oriunde si oricind, isi afla in Intilnirea o ilustrare originala si profunda.”
Norman Manea

Gabriela Adamesteanu indeamna la o lectura mai profunda a comportamentelor umane de aparenta inofensiva, de suprafata benigna, si in aceasta mi se pare ca sta valoarea de subtilitate si de patrundere iesita din comun a prozei sale. Calitatea acestei literaturi sta in chiar rezerva si modestia ei, plina de ambitii; si mai orgolioasa, mai substantial orgolioasa decit a celor stapiniti doar de vanitatea literara a intiietatii.

Gabriela Adamesteanu retine prin atentia privirii, prin seriozitate profesionala, nu o seriozitate mohorita, lipsita de har, ci una care tine strins de firea scriitorului adevarat, capabil sa puna mai presus de orice obsesia unei pagini bune, dense, definitiv asternute daca este cu putinta; si iata ca este.”
Lucian Raicu

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top