Now Reading
Pentru a avea succes asuma-ti riscuri!

Pentru a avea succes asuma-ti riscuri!

Revista Psychologies

De cate ori nu ai renuntat la visurile tale datorita temerii de a nu da gres, de a nu distruge tot ceea ce ai reusit sa realizezi pana in prezent? Poate ca e bine sa iti dezvolti disponibilitatea pentru riscuri…

 

Riscul vs nevoia de siguranta

In general, riscul are o conotatie negativa si ne insufla automat imaginea de pericol, dezastru sau esec. Toate acestea se leaga de a doua nevoie fundamentala expusa in Piramida lui Maslow – nevoia de siguranta.

Pentru a ne proteja de situatii neprevazute despre care gandim ca nu am putea sa le controlam sau din dorinta de a duce o viata lipsita de stres, probleme sau greseli, preferam sa nu iesim din zona noastra de confort, adica din ceea ce este familiar noua si predictibil. Implicit devenim mai reticenti in acceptarea noutatii.

 

Riscurile din adolescenta vs cele din viata de adult

Adolescentii isi asuma mai usor riscurile ca efect al diversilor factori de stres pe care ii intalnesc in drumul lor spre viata de adult.

Mai mult decat atat, atunci cand isi asuma riscurile ei iau in considerare aspectele pozitive pentru care fac acest lucru.

Printre ele se numara dorinta de afirmare, demonstrarea independentei fata de parinti sau castigarea respectului celor din anturaj.

De asemenea, prin acceptarea diverselor provocari ei pot incerca sa transmita mesajul ca nu mai sunt copii si vor sa fie luati in serios.

In schimb, odata cu independenta si responsabilitatile pe care ni le aduce viata de adult (job-ul, casnicia, copiii), numarul de riscuri asumate se reduce considerabil, intrucat orice schimbare pe care o facem nu se mai reflecta numai asupra noastra, ci si asupra familiei.

Ne gandim ca incercand sa conservam situatia actuala, prevenim inrautatirea ei. Insa, in acest fel, pierdem din vedere posibilitatea imbunatatirii.

 

Cum sa-ti asumi riscul intr-o maniera benefica

Depaseste-ti frica. Asa cum spunea Mark Twain, „Curajul inseamna rezistenta la frica, stapanirea fricii, nicidecum absenta fricii.“

Toata lumea greseste cel putin o data in viata, face un lucru nechibzuit, rusinos, cu sau fara intentie, dar important este sa stii cum sa te ridici dupa lovitura esecului.

Sa tii cont de feedback-ul pe care l-ai primit si sa actionezi diferit data viitoare. Nimeni nu s-a nascut invatat, iar orice nereusita este, de fapt, o lectie de viata pretioasa care te conduce incet, incet pe calea succesului.

Analizeaza situatia. Imagineaza-ti toate aspectele care ar putea sa nu mearga conform planului si ia o decizie daca sa iti asumi sau nu riscul respectiv.

Totusi, incearca inainte de decizie sa te gandesti la toate masurile pe care le-ai putea lua ca sa previi aparitia unor dificultati.

Bineinteles ca nu avem cum sa fim pregatiti pentru orice, dar trebuie sa ai incredere in rationamentul tau si in puterile tale ca vei putea sa gestionezi cu brio orice piedica iti iese in cale.

Retine ca prin asumarea riscului apar noi oportunitati. Odata ce ai reflectat asupra situatiei si ai inteles ce a mers bine si ce a mers mai putin bine, urmatoarea data poti face totul sa mearga ca pe roate.

In plus, de-a lungul experientei este posibil sa iti vina noi idei, poate chiar mai bune, deschizandu-ti calea spre noi oportunitati.

Nici Alexander Graham Bell nu a planuit sa inventeze telefonul, ci i-a venit ideea dintr-un accident produs cand lucra la un telegraf.

Incepe cu pasi marunti. Cea mai buna metoda prin care poti invata cum sa-ti asumi riscuri este prin exercitiu. Incearca ceva nou oricand ai ocazia.

Fie ca asta inseamna sa incerci o mancare noua la restaurantul unde mananci de obicei, sa te plimbi intr-un parc in care nu ai mai fost niciodata sau sa incepi sa fii mai deschisa cu oamenii din jurul tau.

Dupa ce reusesti sa iesi din rutina zilnica iti va fi mai usor sa spui da, de exemplu, unui curs de taekwondo, unei vacante in celalalt colt al lumii sau chiar incercarii de a obtine jobul visurilor tale.

Depasindu-ti temerile, iesind din zona de confort si luptand pentru visurile tale iti cresti increderea in proriile forte.

Odata ce ai reusit sa realizezi ceea ce ti-ai propus si ai inlaturat regretul de a nu incerca, devii impacata cu tine insati iar echilibrul interior se instaleaza treptat.

 

De Andreea Popa

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top