Now Reading
5 relatii defectuoase cu seful

5 relatii defectuoase cu seful

Revista Psychologies

Seful poate fi un personaj destul de dificil de tolerat, iar relationarea cu el nu e foarte placuta. Iata ce putem face in astfel de situatii.

 

Neintelegerile cu seful

Poate ca cea mai frecventa plangere a celor care au un loc de munca este ca nu se inteleg cu superiorul.

Sunt munciti peste program, platiti mai putin decat merita, adesea sunt victimele violentei verbale a unui sef fara inteligenta emotionala.

O problema de care abia incepem sa vorbim, in contextul sanatatii relatiilor de la locul de munca.

Iata mai jos cateva tipuri de manageri, asa cum au fost definite de Adriana Costisanu Savu, psihoterapeut cu experienta, la care ajung pacienti surmenati si stresati la locul de munca.

 

Genuri de sefi

Genul coleric, care nu isi poate controla matur emotiile. Tipa, se agita, critica (uneori fara motiv), vede intr-o situatie doar partea negativa, nu asculta si argumentele interlocutorului, crede ca dreptatea este intotdeauna de partea lui.

Genul manipulator, care utilizeaza informatiile in propriul interes, prezinta doar partea buna a lucrurilor, cauta sa afle cat mai multe despre ceilalti pentru a folosi ulterior informatiile, uneori minte, iar la capitolul empatie lasa de dorit.

Managerul pesimist vede toate situatiile in culori sumbre. E convins ca niciun proiect nu va fi dus la bun sfarsit, nu incurajeaza, nu lauda nicio initiativa si respinge orice propunere.

Intrucat este convins ca nimic nu va merge, vede doar jumatatea goala a paharului. In plus, mai are darul, fiind sef, sa-i molipseasca si pe ceilalti cu viziunea lui sumbra.

Seful arogant se considera superior oricarei persoane, este plin de el insusi, arogant si atotstiutor, vorbeste putin, este zgarcit in a-si arata disponibilitatea de a explica o problema, dispretuitor, chiar rautacios.

Nu va dori niciodata sa invete de la cei din jur si ii va privi cu dispret pe cei care sunt pasionati si expresivi. In realitate, astfel de oameni sunt complexati si destul de nefericiti.

 

Lipsa empatiei

O categorie aparte, dar foarte periculoasa, este cea care nu va empatiza vreodata cu cineva. Ii place sa raneasca, sa jigneasca, ii face pe altii sa se simta inferiori, sa se simta prost, se hraneste din nefericirea si durerea semenilor.

In acest caz, indiferent de postul detinut, e mai bine sa renuntati. Niciodata nu se va putea stabili o relatie de cooperare, respect si intelegere cu o astfel de persoana.

Cea mai buna strategie in astfel de cazuri este comunicarea cu tact si diplomatie, un stil de comunicare clar, deschis, sincer, fara ezitari si victimizari.

E binevenit un comportament asertiv si un ton politicos, dar ferm. Specialistii sunt de parere ca nu intotdeauna da rezultate un comportament pasiv sau submisiv. Dimpotriva, in fata unui sef abuziv si exagerat in pretentii, aceasta atitudine ii alimenteaza tendintele dificile.

 

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top