Now Reading
Corporațiuni. Cum să ai ședințe productive

Corporațiuni. Cum să ai ședințe productive

Avatar photo

Câți dintre noi nu s-au simțit prinși în ședințe care nu duc nicăieri, unde se discută aceleași chestiuni de data trecută? Dar ședințele nu ar trebui să fie un chin, ci o oportunitate de schimbat idei cu colegii. Iată cum.

 

Fă o listă de subiecte

Ideal ar fi să existe un lider al discuției, cineva care să organizeze agenda zilei și să dea fiecăruia cuvântul. Mult timp se pierde în discuții fără coerență când cineva deschide gura și altcineva îi taie firul discuției și, astfel, ideile nu ajung la capăt.

Fie ele bune sau rele, ideile ar trebui scoase la lumină, toată lumea ar trebui să se exprime și cineva să le consemneze. Apoi, să fie evaluate, dar numai după ce toată lumea a pus pe masă ce avea de spus.

Citește și:

Corporațiuni. De ce tolerăm șefii toxici?!

Stres, vacanțe scurte, ore peste program… cum ar arăta, de fapt, job-ul ideal

Creativitatea înflorește în grup

Ce poate fi mai antrenant decât să creezi ceva? Să vii cu idei pentru îmbunătățirea a ceea ce ai de făcut? Grupurile de lucru cele mai eficiente sunt cele în care indivizii sunt creatori, vine fiecare cu ceva personal.

Orice input trebuie încurajat, oamenii trebuie să știe că nu există idee proastă, ci doar idei neexprimate.

Dacă anumite persoane sunt mai timide și se jenează să vorbească în public, e mai bine să se facă niște bilete de idei: fiecare scrie pe ceva ce are de zis și se pun biletele la mijloc.

 

Un coach  este un personaj pozitiv

Deși piața de coaching de la noi e saturată de inși care se autodenumesc coach, dar care nu știu cum funcționează psihologia umană și de grup, totuși un coach bun poate fi de ajutor atunci când grupurile de lucru se poticnesc.

Un coach, teoretic, ar trebui să vadă cum decurg interacțiunile între oameni,  să vadă cine e lider informal, cine inhibă comunicarea, cine este cel care o deblochează.

Un coach bun este, inevitabil, un bun psiholog.  Deseori, e necesară o deblocare din exterior a unor relații interumane osificate într-o formă disfuncțională.

Poate că grupul are un lider slab sau unul care inhibă creativitatea, poate că oamenii sunt demotivați din alte motive. E mereu util să vedem unde s-a gripat mecanismul și să îl  deblocăm.

 

O durată limitată

Nimic nu e mai plictisitor decât o întâlnire dezlânată, fără structură. Ca să adaugi un plus de structură întâlnirii profesionale, cel mai bine e să dai mici deadlines (pentru idei de marketing, de exemplu, apoi pentru idei de distribuție). În felul acesta, se menține alertă atenția și fiecare e presat să vină cu o contribuție.

 

Make it fun!

Deseori, la locul de muncă uităm de distracție. Dar ea ar trebui să fie parte integrantă din muncă, dacă vrem să avem randament și să ne placă ce facem.

Umorul și relaxarea ar trebui să fie prezente, chiar dacă firma are pierderi și șefii sunt neliniștiți. Anxietatea generalizată nu duce nicăieri.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top