Now Reading
Timp pierdut – timp castigat

Timp pierdut – timp castigat

Revista Psychologies

Nu exista timp pierdut, exista doar timp pe care inca nu am invatat cum sa il valorificam. Afla alaturi de noi cateva modalitati utile.

 

Stii momentele acelea in care ne gandim ca ne asteapta un drum lung alaturi de cineva pe care il cunoastem de mult timp si in care ni se pare ca nu mai avem ce sa ne spunem, asa ca tacem?

Sau situatiile in care calatorim impreuna cu o persoana cu care avem o relatie profesionala si nu stim de unde sa incepem o conversatie?

In oricare dintre aceste contexte am fi, cred ca e important sa folosim acest timp, pe care il consideram ,,mort”, pentru a-l cunoaste mai bine pe cel de langa noi.  Nici nu ne dam seama, initial, cat de multe lucruri valoroase ne putem lua din aceste conversatii.

De obicei, plictiseala, obisnuinta, comoditatea sau pur si simplu faptul ca ne gandim ca nu mai exista nimic nou de aflat despre celalalt ne opresc din a mai comunica cu el. Cred ca cei mai multi dintre noi nu constientizam aceasta atitudine, insa timpul petrecut cu ceilalti e important pentru a pune lucruri la comun.

De aceea, e necesar sa ne pregatim si sa nu incercam sa folosim acest timp ca pe unul in care incercam sa convingem pe cineva de ceva, ci ca pe un timp al impartasirii, al ascultarii active si al descoperirilor.

De exemplu, atunci cand mergem in concediu si suntem in masina alaturi de partenerul nostru sau de cei dragi, putem sa ne folosim de timpul petrecut pe drum cu ei pentru a le pune intrebari deschise, prin care sa ii facem sa ne impartaseasca mai multe:

– Care sunt cele trei lucruri pe care crezi ca le avem in comun?

– Care ar fi cele trei lucruri pe care le-ai schimba la modul in care ai fost crescut?

– Daca ar fi sa-mi spui in 5 minute povestea vietii tale, cum ar suna ea?

– Daca maine te-ai trezi si ai avea o putere magica, care ar fi aceea si ce-ai face cu ea?

– Care este lucrul pe care ai visat toata viata sa il faci si inca nu l-ai facut?

– Daca ar fi sa impartasesti cel mai jenant moment din viata ta, cum ai face-o ?

– Care este lucrul pe seama caruia nicioada nu ai face glume?

– Care este cea mai draga amintire pe care o ai pana acum?

 

Putem incepe sa folosim timpul petrecut alaturi de ceilalti impartasind ceva important pentru si despre noi – o amintire draga, o reusita, un film, o carte sau ceva ce am vazut si ne-a placut foarte mult.

Intrebarile de mai sus se aplica si in mediul profesional, de exemplu – atunci cand luam masa cu cineva din mediul organizational din care facem parte. Diferenta consta in faptul ca, in mediul profesional, poti sa alegi ce impartasesti despre tine si ce nu, pentru ca relatia se afla la un anumit stadiu.

Poate ca te intrebi ce facem daca ne lovim de indisponibilitatea celuilalt de a raspunde intrebarilor noastre, mai ales in cazul in care nu il cunoastem suficient?

Eu cred ca fiecare dintre noi isi doreste sa spuna povesti despre el, insa chiar si in cazul in care observam ca persoana de langa noi este reticenta, putem sa adresam, mai degraba, intrebari legate de viitor si care se refera la situatii ipotetice. Pana la urma, totul tine doar de arta comunicarii.

Daca cei din jur nu vor sa povesteasca, asta ne spune ceva despre relatia noastra cu persoana respectiva.

 

 

Autor: Lilia Dicu, Daring Executive Coach,  [email protected]

Foto: Clock in grass

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top