Now Reading
Grija de sine sau ce îi face bine sufletului nostru

Grija de sine sau ce îi face bine sufletului nostru

Mihaela Cornelia Cretescu
Grija de sine sau ce îi face bine sufletului nostru

Într-un număr trecut vorbeam despre cum feminitatea rimează foarte bine cu libertatea, fie ea interioară sau exterioară (și exemplificam că e ca atunci când porți o haină lejeră). Voi explora puțin înțelesurile termenului femininate, căutând acele trăsături umane care sunt recunoscute în ziua de azi ca fiind feminine. Enumăr doar câteva: căldură, empatie, frumusețe, eleganță, mister, delicatețe sau grijă. Când spunem grijă ne putem referi îndeosebi la grija față de sine, dar și față de ființele dragi (sau nu), față de copii sau față de plante ori animale etc. Deși azi și bărbații cresc copii, au grijă de flori sau au animale pe care le țin aproape, se vorbește despre grijă ca fiind o trăsătură feminină. În funcție de perspectiva din care este abordată, grija de sine poate să însemne o mulțime de lucruri. 

Una din expresiile care însoțesc salutul de despărțire de o prietenă sau ființă dragă este acea „ai grijă de tine!”. În acest îndemn punem afecțiune, purtăm de grijă, ne manifestăm îngrijorarea, dar și dorința ca celălalt să se îngrijească de sine, de sufletul său. Există și aspectul opus, când grija pentru celălalt este prea mare putem să ne întrebăm dacă nu cumva privim persoana respectivă ca fiind neputincioasă, iar în acest caz să ne întrebăm ce avem noi de câștigat din acest lucru?!

Citește continuarea articolului în ediția noiembrie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top