Now Reading
5 atitudini negative care ne fac nefericiti

5 atitudini negative care ne fac nefericiti

Revista Psychologies

Cu totii avem din cand in cand ganduri negative, dar modul in care le gestionam face diferenta intre incredere vs frica, speranta vs disperare, victorie vs infrangere. Multiple studii demonstreaza ca a avea atitudini negative cronice ne afecteaza sanatatea, fericirea, binele personal. Iata cinci dintre ele.

 

Autocritica

Este acel discurs interior prin care ne convingem singuri ca nu vom reusi, ca nu suntem suficient de buni sau merituosi. In felul acesta, ne autosabotam prin mesaje precum „Nu voi reusi…/Nu sunt destul de bun pentru…/Nu pot sa…“.

Daca aceste lucruri ne-ar fi repetate in mod constant de un prieten, l-am mai considera prietenul nostru? Daca am auzi in permanenta ca nu suntem capabili, ca nu avem incredere, ca vom esua, am mai dori sa relationam cu o astfel de persoana?

Este un mod de gandire prin care devenim propriul nostru inamic, asemeni unui prieten nesincer care ne critica permanent. Invata sa fii propriul tau prieten si sfatuieste-te asa cum ai face-o cu un apropiat.

 

Scenariile negative

Anticiparea negativa este rezultanta gandirii negative generale. Este modul prin care unii dintre noi in loc sa vada jumatatea plina a paharului, se concentreaza pe tot ceea ce nu poate merge bine.

De la realitati banale precum vremea nefavorabila sau sarcini precum plata facturilor, felul in care alegem sa relationam cu aceste situatii le transforma in experiente negative sau nu.

Sunt alegerile care seteaza starea noastra generala si care ne pot da fie o stare pozitiva fie una de slabiciune sau stres. In situatiile de zi cu zi dar si in fata necunoscutului, putem alege sa ne setam dispozitia in propriul avantaj.

 

Comparatii negative cu altii

Una dintre cele mai frecvente metode de a ne simti rau cu noi insine este sa ne comparam defavorabil cu cei care au realizat mai multe, sunt mai atragatori, mai instariti, cu mai mult succes.

Astfel de stari si dispozitii negative reies din gelozie, invidie, sentimentul de inferioritate sau neadecvare, care la randul lor atrag anxietatea, stresul si depresia.

Iar daca nu vrei ca actiunile tale sa stea sub egida imperiului negativismului, invata sa te raportezi realist in primul rand la tine si la scopurile pe care le ai.

Toti avem un ritm al nostru, iar tu iti esti dator cu investirea de timp si energie in atingerea propriilor obiective.

 

Rememorari negative ale trecutului

Se spune ca din trecut ai ce invata, dar asta nu este un motiv sa ramai blocat acolo. Rememorarea constanta a lucrurilor care nu au functionat in trecut, a greselilor si suferintelor, nu face decat sa blocheze propria evolutie.

Acceptarea trecutului si a rezultatelor sale este modul prin care ne permitem sa il depasim. De schimbat, nu il putem schimba, dar putem alege cum vom proceda pe viitor.

 

Dorinta de a invinui

Fie ca este vorba despre gasirea unui vinovat intr-o situatie anume sau de vina atribuita dezavantajelor sociale sau economice in care ne regasim, toate sunt motive pentru a ramane nefericiti.

Desi este adevarat ca viata ne prezinta multe dificultati cauzandu-ne dureri si suferinte, gasirea vinovatilor ne pozitioneaza in rolul de victima.

Iar acest rol are doar avantaje iluzorii precum justificari absurde pentru conditiile nesatisfacatoare pe care le traim, atragand totodata credinta ca nu putem face nimic.

In felul acesta ne handicapam optiunile si capacitatea de a depasi momentele dificile. Renuntarea la acest timp de reactie inseamna sa ne capacitam pentru a face ceea ce este necesar pentru a prelua controlul propriei vieti.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top