Now Reading
Calea corpului: practici somatice pentru intimitate

Calea corpului: practici somatice pentru intimitate

liana-buzea

Îţi trăiești viaţa intimă prin corp. Parţial și prin imaginaţie sau contemplare, dar esenţial este corpul. De el sunt legate emoţiile, senzaţiile și faptele. De aceea, cele mai importante lucruri în intimitate sunt relaxarea și plăcerea. Odată cu ele, vin capacitatea să te relaxezi și capacitatea să-ţi susţii plăcerea. Cum le cultivi, așa ai și viaţa intimă.
Fundamentul intimităţii e relaxarea. Ea aduce cu sine o legătură bună cu corpul tău. Să fii prezentă, să ai senzaţii, să le conștientizezi. Pentru relaxare, esenţial e să calmezi mintea și gândurile. Nu spun să le oprești cu totul, ci doar să le reduci. Să ai atenţia în corp și la ce se întâmplă.
Apoi, când vine vorba despre intimitate frumoasă, armonioasă sau cum ţi-o dorești tu, plăcerea e și ea esenţială. A ta întâi. Și a iubitului tău, sigur, dar tu ai în primul rând corpul tău pe care-l înţelegi cel mai bine. Deci prima ta preocupare e legată de corpul tău. Iubitul tău se preocupă de-al lui. E important să știi că plăcerea nu apare și dispare pur și simplu. O poţi provoca (sau tachina, depinde de stil) și o poţi crește sau prelungi. Sigur, o poţi și reduce, ca intensitate sau timp. Cu plăcerea resimţită în corpul tău poţi lucra în ce forme vrei tu. Totul e să lucrezi în armonie cu preferinţele tale și ale iubitului tău. Și, sigur, cu locul sau circumstanţa în care faceţi dragoste. Pentru relaxare, și uneori și plăcere, folosesc practici corporale. Ele folosesc tipare diferite de respiraţie, întinderi, mișcări de scuturare a corpului, atingeri (de la pus mâna peste o parte din corp, până la mângâiere, masare, tapotare), rostirea unor afirmaţii (în gând sau pe voce) sau sunete (oftatul cel mai adesea). Ca să relaxez, să centrez și să ajut să corpul să simtă plăcere.
Practicile pot să dureze cât ai tu timp sau răbdare.

Citește continuarea articolului în ediția martie 2024 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top