Now Reading
Menopauza – O etapa naturala a vietii

Menopauza – O etapa naturala a vietii

Revista Psychologies

O cititoare, Mirela, 54 de ani, arhitect, marturiseste: „Mi-a fost teama de menopauza. Probabil tocmai pentru ca am observat ce probleme a avut mama mea cand procesul s-a instalat. Dar am remarcat cu bucurie ca lucrurile nu au mers deloc atat de rau in cazul meu. Este adevarat ca nu am semanat deloc cu ea nici in privinta afectiunilor sau disconfortului legat de ciclul menstrual sau al dereglarilor hormonale. Cred ca, de multe ori, aceasta etapa de viata ne sperie mai mult decat ar fi cazul“.

Intr-adevar, acest episod este insotit de multe stereotipuri, care pot da nastere unor scenarii anxiogene. Realitatea este, insa, alta. Sexologii si psihologii remarca faptul ca acest fenomen este perceput in doua moduri complet opuse. Daca unele femei traverseaza aceasta experienta cu neajunsuri fizice si emotionale, altele resimt acest fenomen ca pe o eliberare, ca pe o a doua tinerete, care le lasa sa se exprime liber, lipsite de responsabilitati si consecinte. Dar care este raspunsul stiintei legat de avantajele menopauzei?

Ce ne spune evolutionismul

Doctor in medicina si psihosociolog, Cornelia Rada explica felul in care acest fenomen si-a dovedit utilitatea de-a lungul istoriei noastre ca specie, motiv pentru care il regasim si astazi in istoria sexuala a feminitatii noastre: „Sexul pentru placere si menopauza au contribuit, la fel ca mersul biped si creierul mai mare, la gestionarea focului, la dezvoltarea limbajului, artei, si ne-au diferentiat atat de maimute, cat si de stramosii nostri umani. Daca esenta selectiei naturale este promovarea trasaturilor genetice care maresc numarul de descen denti, atunci s-ar putea afirma ca menopauza femeii este o ciudatenie greu de explicat. Ce explicatie se poate da programarii femeii, prin selectie naturala, ca in jurul varstei de 40 sa i se epuizeze ovulele sau ca cele „batrane“, ramase, sa fie din ce in ce mai insensibile la hormonii pituitari?

Raspunsul este dat in termeni de costuri si beneficii in sensul cel mai antropologic si evolutionist cu putinta. Odata ce corpul imbatraneste, se deterioreaza, iar noi investim constient costuri tot mai mari ca sa facem reparatii, sau corpul insusi se repara inconstient. In plus, odata cu inaintarea in varsta, riscul mortalitatii materne este mai ridicat chiar si in secolul XXI, fiind de 7 ori mai mare pentru o mama de peste 40 de ani decat pentru una de 20 de ani. La alte specii, riscul este mai scazut. Asadar, menopauza la femeie este o adaptare evolutionista, care evita costurile mai mari ale unui deces la nastere si care ar risipi investitiile ei in copiii anteriori ca si prestatia ei ca bunica“.

Ce ne arata istoria

Dr. Cornelia Rada continua cu o explicatie foarte interesanta despre cat de util s-a dovedit acest fenomen pentru istoria noastra sociala ca specie: „Daca o mama din societatile vanatori-culegatori nu avea macar un copil care reusea sa traiasca cel putin pana la adolescenta, risca sa nu-si transmita genele. De aceea, ea se asigura, inca din tinerete, sa faca mai multi copii. Un alt avantaj al menopauzei, privita ca adaptare, il reprezinta posibilitatea ca intr-o societate de vanatori-cultivatori, care nu cunostea scrisul, sa se poata utiliza toata experienta si informatiile detinute de batrana tribului. Este ceea ce antropologul american Jared Diamond numea metaforic «cum sa obtii mai mult facand mai putin»“.

Menopauza nu trebuie privita, prin urmare, ca un episod negativ in viata femeilor. Este, mai degraba, un proces firesc, care s-a dovedit folositor pentru specia noastra si care poate fi privit ca un element pozitiv din punct de vedere personal: „Acum ma ocup mai mult de mine, ma plimb, citesc, sunt mai relaxata in relatia de cuplu“.

Ce se intampla la menopauza

Adesea, menopauza este privita ca un fenomen negativ, din cauza unor traume emotionale colaterale, cum ar fi lipsa disocierii dintre posiblitatea de a face copii si aceea de a avea o viata sexuala buna.

Un motiv de exagerare a problemelor poate fi modificarea in sens rau a imaginii de sine. Dr. Cornelia Rada subliniaza cateva din avantajele acestui proces: „Energia psihica folosita anterior in scopuri reproductive poate fi eliberata pentru a fi folosita de un eu flexibil ca pe un stimulent pentru dobandirea de noi cunostinte si pentru socializare. Menopauza poate fi privita ca o etapa de dezvoltare: multe femei isi largesc interesele, socializeaza mai mult, au numeroase realizari, ceea ce le imbunatateste starea fizica si emotionala“.

Este adevarat ca menopauza aduce cu sine o descrestere a dorintei erotice, insa, de multe ori, nu acest fapt este adevaratul vinovat. Dupa cum subliniaza dr. Cornelia Rada, „descresterea activitatii sexuale poate fi interpretata ca un fenomen biologic, parte a procesului de imbatranire, ori ca disfunctie sexuala, sau poate fi rezultatul adaptarii la schimbarea circumstantelor. Numeroase conditii fizice, multe din ele tratabile, contribuie la acest declin. Factorii psihologici si emotionali sunt la fel de importanti sau chiar mai importanti. Acumularea de resentimente ale partenerului si alte neplaceri, traume sexuale sunt factori care contribuie la declinul interesului si dinamicii sexuale. O parte a tratamentului consta in ajutarea pacientului sa disocieze trauma si sa se reconecteze la dorinta sexuala“. http://womenshealth.about.com

Articol de Irina Buda

Credit foto: Shutterstock.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top