Now Reading
Trebuie sa fii autentic

Trebuie sa fii autentic

Cu ce ne ajuta cunoasterea (cea din carti, de la intelepti) in construirea unei vieti reusite?
Vreau mai intai sa reamintesc ca intreaga intelepciune antica nu este decat precursorul psihoterapiilor actuale (va recomand o carte: P. Hadot: „Ce este filosofia antica?“, Polirom, 1997). Daca, de exemplu, stoicismul ne invata sa suportam durerea, sa in­tampinam moar­tea, daca epicureismul ne propune sa folosim si sa sta­panim placerile este numai intr-un scop de „dezvoltare personala“.

Mai tarziu, fi­­­­­lozofia pierde aceasta calitate de in­drumator psihologic. Lectura filozofilor antici este un iz­vor viu de in­dreptare in viata, si in­ca pentru mult timp de aici incolo. Dar nu numai filozofia, ci si cultura in intregimea ei, este un suport al u­nei vieti reusite. Lu­crul parea evident oamenilor vechii Europe si tin­de sa fie uitat.

Citirea unui roman al lui Bal­zac sau Faulkner ne prilejuieste atatea identificari, atatea re­ga­siri, cu noi insine, cu altii, incat tre­­­buie, cu necesitate, sa iesim im­bo­ga­titi din a­ceas­ta experienta. Acelasi lucru se poate spune despre pictura: privirea unui portret al lui Hol­­bein, dar si a unei figuri geometric descompuse a lui Picasso, sunt ex­perimentari psihologice, factori de evolutie persona­la – bi­ne­in­te­les, da­ca omul poseda o­bis­nuinta de a privi o opera de arta.

Va veni oare o vreme cand elitele vor simti din nou nevoia de a se apropia de cultura i­nal­ta. Cand se va intelege din nou ca o formatie umanista favo­ri­zea­za ori­ce fel de creativitate, inclusiv pe cea tehnica?

Ce rol poate avea religia in sentimentul de viata implinita?

Religiozitatea pur formala, conformista, nu este un izvor de reusita si de imbogatire spirituala. Numai daca traim religia ca pe o experienta personala, ea ne restituie ceva.

Numai in masura in care, prin meditatia religioasa, ne apropiem de noi insine, de nucleul profund al persoanei noastre, numai in masura in care traim simbolurile religioase ca pe o realitate vie, transformatoa­re, religia este un stalp existential – si inca unul fundamental – al vietii.

Dar nu spune Hristos ca „cine isi va pierde viata o va castiga“? In acest punct, religia intoar­ce spatele realitatii terestre, iar re­u­sita sau nere­u­sita capata un alt sens.

A consemnat Iuliana Alexa
Cum sa-ti construiesti fericirea, Cristophe André, Editura Trei
de citit:
Cum sa-ti construiesti fericirea
Cristophe André
Editura Trei

Despre fericire, noi, romanii, vorbim si gandim adesea prin prisma unui amestec de prejudecati: fericirea este un fel de fata morgana, care se indeparteaza pe masura ce ne apropiem de ea; daca e totusi de conceput realizarea fericirii, atunci ea nu poate consta decat in sacrificiul nostru. Nimic mai fals..

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top