Now Reading
Ritualuri care favorizeaza productivitatea

Ritualuri care favorizeaza productivitatea

Revista Psychologies

Cu totii vrem, si mai ales avem nevoie, sa fim productivi. Fiecare dintre noi are propriile metode prin care reuseste acest lucru, iar uneori ajungem sa ne intrebam de ce nu facem fata. Iata cateva sfaturi pentru a ne ajuta sa ne crestem productivitatea.

 

Odihneste-te

Oricat de interesant ti s-ar parea sa lucrezi multe ore in plus peste program, randamentul tau scade treptat, pe masura ce orele se aduna. Asadar, dupa 70 de ore de munca pe saptamana, vei avea acelasi randament, daca nu unul mai slab, cu al unei persoane care a lucrat doar 55.

Mai mult, creeaza-ti un ritual de odihna incercand sa oferi organismului atat cat iti cere. Nu spune nimeni sa dormi opt ore daca iti sunt 6 suficiente, dar nici sa renunti la somn pentru ca astfel vei munci mai multe ore. De asemenea, o ora fixa pentru culcare este un ritual care iti va ajuta organismul.

 

Asculta-ti creierul

Uneori te simti plin de energie si ai randament, motiv pentru care poti depune un efort sustinut, cu rezultate pe masura. Alteori, te simti cu mintea in ceata si o concentrare mai slaba.

In astfel de momente nu iti propune sa rezolvi taskuri importante, ci scapa de cele de rutina: emailuri, telefoane, organizare.

Mintea ta este cea care iti comunica cel mai bun moment pentru a depune efort. Pauzele sunt indicate, dar nu le lua cu titlu obligatoriu. Daca intr-o zi simti ca poti lucra cinci ore neintrerupt, profita de acest val de energie. Iar daca te simti prea incarcat si coplesit, incearca o pauza de 10 minute la fiecare ora.

 

Organizeaza-ti spatiul de munca

Poate crezi ca haosul incurajeaza creativitatea, lucru ce este partial adevarat, dar un birou incarcat si dezordonat iti va distrage atentia, coplesindu-te.

Creierul tau proceseaza informatia cu privire la spatiul din jur indiferent daca tu nu constientizezi acest lucru. Prin urmare, daca nu esti pictor de meserie, poti avea un birou ordonat. Si musai cauta cat mai multa lumina naturala. Indiferent ce becuri folosesti, nu iti ofera energia pe care ti-o da soarele.

 

Spune ce ai de spus in mod constructiv

In primul rand, feed-back-ul pozitiv incurajeaza si motiveaza, deci nu ar trebui ocolit. Este sanatos sa il primim, dar si sa il oferim.

Iar atunci cand avem nemultumiri, in loc sa ne plangem si atat, este recomandat sa gasim alternative de imbunatatire a situatiei.

Crezi ca ceva anume iti blocheaza randamentul si productivitatea? Gaseste o solutie de remediere a probleme si nu doar te plange de ea.

 

Organizeaza-ti de seara programul pentru a doua zi

Daca astepti dimineata pentru a vedea in ce ordine trebuie indeplinite taskurile si care sunt prioritatile, deja esti luat cu asalt de inceputul zilei de munca.

Invata sa iti programezi cu o zi inainte cum iti vei incepe ziua si fa modificari in program doar daca intervin urgente sau anumite obligatii sunt anulate.

 

Unele lucruri pot fi amanate, altele nu

Daca ceva iti ia doua minute sa faci, fa-l pur si simplu, nu amana. Altfel, sarcinile marunte acumulandu-se, iti vor abate atentia de la cele importante.

Iar daca ai un proiect important dar nu te simti in stare sa te ocupi de el propune-ti cinci minute pentru a lucra la el. Atat.

Dupa cinci minute te poti opri sau poti decide sa ii dedici alte cinci minute. Chiar daca te vei opri, macar vei fi cu zece minute mai aproape de finalizarea lui.

 Foto: Hepta

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top