Now Reading
Tips&tricks pentru vorbitul in public

Tips&tricks pentru vorbitul in public

Revista Psychologies

Implicare

Acest cuvant incepe sa fie usor demonetizat in societatea contemporana. Implicare nu inseamna sa te prefaci ca te uiti atent la interlocutor in timp ce acesta vorbeste. La fel, implicare nu inseamna sa dai ingaduitor din cap, eventual clipind a aprobare, in timp ce partenerul tau de discutie se vaita.

Implicare inseamna sa fii prezent, sa fii atent la ce faci pentru tine, dar sa fii interesat si de ce se intampla cu cei din fata ta.

Uneori alegem sa facem activitati doar pentru a bifa inca un „done” in to do list. Traim intr-o lume in care iluzia informatiei data de sfantul Google creeaza firesc iluzia cunoasterii, de aceea uneori se intampla ca in salile de curs sa fie foarte greu sa dai mai departe informatia pe care o ai.

Dar si mai greu (spre imposibil) este sa transmiti ceva ce n-ai, sa ai impresia ca speaker ca nu e nevoie sa te pregatesti prea mult  pentru a tine un discurs care sa ajunga la publicul tau.

Ori de cate ori iesim pe scena pentru a vorbi, tentatia este sa fim foarte atenti la noi insine, uitam de public sau, in situatia cel mai des intalnita, nu uitam complet, ci doar il situam pe locul doi.

Atata vreme cat tu ca vorbitor vei fi mai important decat publicul tau, publicul iti va raspunde respingandu-te, refuzandu-te.  Asadar, fii implicat si fii acolo pentru ei, cei care te asculta.

 

Charisma

Ne nastem cu acest dar numit charisma sau il dobandim pe parcursul vietii? Tinand cursuri pentru copii am observat un lucru extraordinar: toti copiii, sau majoritatea covarsitoare a acestora, sunt charismatici.

Ce inseamna de fapt charisma?  Se spune ca are legatura cu un anume magnetism, o atractie pe care unii dintre oameni o au. Charis este zeita bunatatii, a elegantei, a gratiei in mitologia greaca; in textele biblice, Charisma este subinteleasa cunoasterii spirituale.

In orice caz, charisma este vazuta ca o putere de atractie care se intalneste in special la lideri. De aceea, atunci cand se vorbeste despre un lider, se spune foarte adesea ca este un lider charismatic.

Acum, gandeste-te la copiii din preajma ta. Vei vedea ca aproape intotdeauna sunt magnetici, frumosi, placuti, nu te poti dezlipi de ei si ai petrece ore in sir in preajma lor. Acesta este efectul charismatic.

Stand in preajma copiilor am inteles un adevar universal: toti suntem charismatici sau am fost charismatici, pentru ca toti am fost la un moment dat copii.

Daca toti am fost in copilarie carismatici, cum se face ca unii dintre noi nu mai detinem ca adulti aceasta putere? Si ne lasam atat de afectati de ce ni se intampla, de momentele grele din viata, incat ajungem sa renuntam deliberat la charisma nativa.

Uitam ca putem fi extraordinari! Acesta este motivul pentru care eu cred ca „A fi charismatic inseamna in primul rand sa-ti amintesti ca esti!”

Cere intoarcerea la autenticitatea si valorile firesti, valorile tale ca om. Tot ce e de facut este sa iti aduci aminte si sa iti ingadui sa fii charismatic.

 

De Alin Comsa, trainer Self Trust Academy, http://selftrustacademy.ro/

Foto: Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top