Now Reading
Fina frontieră între perfecționism și buna calitate

Fina frontieră între perfecționism și buna calitate

Revista Psychologies
fina-frontieră-între-perfecționism-și-buna-calitatev2

A existat o perioadă în care credința fundamentală era că trebuie să ne lăsăm emoțiile la ușă, în momentul în care ajungem la serviciu. Cumva, ființa umană cu identitatea ei era disociată de rolul profesional și foarte mulți oameni au ajuns, în timp, să se identifice cu rolul lor profesional, nemaifiind nimic altceva. Dacă ne gândim că petrecem 10 sau 12 ore pe zi în acest rol, începem să gândim și să acționăm în viața personală preluând obiceiuri, reacții și convingeri pe care ni le induce cultura locului în care ne câștigăm pâinea. Uneori este o cultură sănătoasă și locul de muncă ne ajută considerabil să creștem, ne stimulează și ne obligă să învățăm constant. Dar sunt și locuri de muncă toxice, în care concurența între oameni schimbă perspective, nu există siguranța psihologică și oamenii se tem să fie ei înșiși sau să fie asertivi cu colegii lor sau cu șefii lor.

Generațiile noi aduc o altă perspectivă și un alt mod de a se raporta la viață, la relații și la comunicare. La muncă, în general. Pentru ei dezvoltarea personală vine înaintea dezvoltării profesionale pentru că percep mult mai acut schimbările extraordinar de dinamice în rolurile profesionale și se bazează mult mai mult pe tehnologie și pe interacțiune în a găsi soluții, decât pe expertiza lor. Deci rolul profesional se diluează în aceste condiții și noțiunea de carieră se schimbă. Dezvoltarea personală vine prima.

Convingeri și ipoteze

Ajungem la locul de muncă și cu un set de convingeri și ipoteze, care se formează în timp, în organizația în care lucrezi sau în afara ei. Convingerile noastre sunt cele care ne sabotează cariera sau șansa de creștere, convingeri care ajung să fie limitative și dau rigiditate gândirii noastre izolate de ceea ce se întâmplă în jurul nostru ca element de progres.

Uneori întâlnim aceste convingeri sub denumirea de „fixed mindset” iar autoarea și cercetătoarea Carol Dweck a dedicat un întreg volum făcând paralela între acest tip de mindset și „growth mindset”. „Fixed mindset” ne limitează, ne ține captivi într-o zonă a expertizei înguste și a dependenței noastră de niște abilități pe care dacă nu le avem ne simțim fragil și defensivi în loc să devenim stimulați să ne antrenăm.

Chiar și în domeniul nostru de activitate, al celor care se ocupă cu dezvoltarea oamenilor și prin natura profesiei sunt obligați să se dezvolte continuu și să fie la curent cu noutățile din domeniu, putem dezvolta acest „fixed mindset”, deoarece avem nevoie de arii de siguranță și suntem permanent o combinație a celor două.

Citește continuarea articolului în Revista CARIERE.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top