Now Reading
Psihodrama si intalnirea cu sine

Psihodrama si intalnirea cu sine

Revista Psychologies

dezvoltare personala, psihodramaSociometria: „un concept umbrela sub care se intalnesc esentele relatiilor umane” (in Zerka Moreno, Leif Dag Blomkvist and Thomas Rutzel, „Psychodrama, Surplus reality and the art of healing”). Aceasta tehnica arata fortele de atractie I de respingere inevitabile in grup.

Ramane de amintit functia terapeutica pe care fiecare membru al grupului o are. Persoanele sunt pe rand agenti terapeutici pentru cei din grup, iar prin faza finala, de impartasire, fiecare isi da seama in ce fel a trait experienta pusa in scena. Identificare, empatizare, contraidentificare sunt cateva dintre reactiile care, constientizate, ne aduc mai aproape de noi si ne curata de ceea ce am dobandit fara sa vrem si fara sa avem nevoie, activandu-ne tot mai mult potentialul si resursele pana la zona lor de manifest creativ.

Aplicabilitate

Psihodrama este o tehnica terapeutica si de consiliere cu o mare aplicabilitate. Ea poate fi folosita in psihoterapia individuala, dar mai ales in cadrul grupului.
Avand la baza eliberarea si potentarea creativitatii, psihodrama este importanta in educatie. Fie ca se adreseaza copiilor, adolescentilor sau adultilor, psihodrama didactica este un exercitiu util de autocunoastere, autoexplorare si dezvoltare personala.

Nici organizatiile nu se lipsesc de importanta psihodramei, fiecare dintre manageri fiind constienti ca un angajat dedicat si activat nu doar din punct d evedere cognitiv, ci si emotional, este mult mai capabil sa ofere rezultatele asteptate de companie. Astfel, la traininguri, jocul de rol este adesea folosit, iar interesul angajatului este sporit prin faptul ca simte el insusi cum dobandeste ceva de beneficiu personal-autocunoastere.

Psihodrama in teatru: Cand merge pe scena un actor imbraca haina unui rol care il reprezinta sau nu. Constient de sine, el poate sa se lase in spatele cortinei ca persoana si sa devina una cu rolul sau. Capabil sa fie creativ si spontan, el aduce pe scena nu doar reproducerea fidela a unei personaj, ci si acel act de imbogatire optima a personajului jucat prin improvizatia profesionista care fac totul mai autentic si mai bun la gust.

Jeanne Burger vorbea si despre importanta psihodramei in cabinet. Ea este utila in terapia cu copiii, dar si in cea adresata cuplurilor, ajutand la autocunoastere si cunoastere reciproca, la dezvoltare interioara care sa ne faca viata exterioara mai frumoasa.

In final, de ce psihodrama? Pentru ca imbina perfect arta si realitatea individuala, pentru ca fiecare dintre noi poate fi Creator si poate experimenta placerea nebanuita a trairii autentice in real, realul pe care il putem construi cu puterea propriilor ganduri, cu puterea propriilor vise.

de Alina Croitoru
Foto: arhiva Edipresse si dreamstime.com.

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top