Now Reading
Exerciţiul poziţiilor perceptuale

Exerciţiul poziţiilor perceptuale

Revista Psychologies
Exerciţiul poziţiilor perceptuale

Ai putea să fi auzit expresia: Înainte să critici pe alţii, pune-te în papucii lor. Aceasta este un stat bun, dar cum poţi să faci asta în mod real? Cum înveţi să vezi lucrurile din perspectiva cuiva pentru a înţelege mai bine gândurile și acţiunile acelei persoane?

Ei bine, veștile bune sunt că nu trebuie să te încalţi literalmente cu papucii altcuiva. Datorită unei tehnici numite „Poziţii Perceptuale” (Perceptual Positions), poţi învăţa să trăiești o situaţie prin ochii altcuiva, în timp ce rămâi în propriul tău spaţiu, în proprii tăi pantofi!

Ce sunt poziţiile perceptuale

Exerciţiul poziţiilor perceptuale este preluat din Programarea Neurolingvistică (NLP). Scopul său este să-ţi arate într-un mod structurat cum să vezi punctele de vedere ale altor oameni. Este un exerciţiu simplu pe care îl poţi face în doar câteva minute.
Iată o situaţie care ar beneficia de la un exerciţiu al poziţiilor perceptive: imaginează-ţi că ai probleme cu șefa ta. Te-a rugat să termini un raport până la sfârșitul zilei, așa că o faci. Cu toate acestea, când îi dai raportul, ea este furioasă că nu ai terminat o altă sarcină pe care ţi-a dat-o cu o oră mai târziu. Situaţii precum aceasta pot fi frustrante. Cu toate acestea, ca și în majoritatea lucrurilor din viaţă, de obicei există două părţi ale poveștii. O tehnică precum poziţiile perceptive te poate ajuta să înţelegi perspectiva șefei tale, astfel încât să puteţi comunica mai constructiv și să găsiţi o rezoluţie. Exerciţiul poziţiilor perceptuale îţi permite să privești la o situaţie din trei perspective diferite: a ta, a celuilalt și a unui observator obiectiv. Urmează acești pași pentru a trece prin această tehnică.

Pasul 1: Identifică situaţia

Începe prin a identifica o situaţie specifică pentru care ai nevoie de mai multă claritate. Vom continua să folosim exemplul șefe furioase.

Citește continuarea articolului în ediția februarie 2024 a revistei Psychologies  sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

 .

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top