Now Reading
„Pune întrebarea potrivită!” – spune NU stigmatizării în cancerul pulmonar

„Pune întrebarea potrivită!” – spune NU stigmatizării în cancerul pulmonar

Revista Psychologies
„Pune întrebarea potrivită!” - spune NU stigmatizării 2

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) anunță lansarea campaniei:„Pune întrebarea potrivită!”,  o inițiativă menită să redefinească percepțiile și atitudinile legate de cancerul pulmonar. Această campanie vizează eliminarea stigmatizării și judecății cu privire la pacienții cu cancer pulmonar și promovează o abordare empatică și informată.

O situație frecventă atunci când cineva este diagnosticat cu cancer pulmonar este să fie întrebat: „Ai fumat?”. Această întrebare poate influența în mod negativ nivelul de grijă și compasiune acordate pacientului. Ea porneste de la prejudecata conform căreia cancerul pulmonar este doar o „boală a fumătorilor”, ceea ce este incorect. Cancerul pulmonar poate afecta pe oricine, indiferent de obiceiurile legate de fumat.

Nimeni nu ar trebui să fie stigmatizat, la fel cum nimeni nu merită să se confrunte cu această boală. Fiecare pacient, fumător sau nu, merită aceeași compasiune și susținere. Prin campania „Pune întrebarea potrivită!” , se dorește schimbarea întrebării „Ai fumat?” în „Cum te pot ajuta?”.

Obiectivele principale ale acestei campanii includ:

  • Reducerea stigmatizării: educația publicului cu privire la complexitatea cancerului pulmonar, încurajarea empatiei și sprijinului pentru pacienți.
  • Creșterea conștientizării: cancerul pulmonar poate afecta pe oricine, independent de obiceiurile legate de fumat.
  • Promovarea diagnosticării timpurii: încurajarea pacienților să consulte un medic la primele semne de îngrijorare și să efectueze controale regulate pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar.
  • Schimbarea întrebării: de la „Ai fumat?” la „Cum te pot ajuta?”

Cezar Irimia, președintele FABC, subliniază importanța reducerii timpului de diagnosticare, eliminarea stigmatizării pacienților și accesul la cele mai bune tratamente. În România, cancerul pulmonar reprezintă cea mai frecventă formă de cancer, cu peste 12.000 de cazuri noi pe an. De asemenea, este principala cauză a deceselor cauzate de cancer, cu aproximativ 10.779 de decese pe an, 75% dintre cazuri fiind diagnosticate în stadii inoperabile ale afecțiunii.„Pune întrebarea potrivită!” - spune NU stigmatizării

Pentru a afla mai multe despre această inițiativă și cum puteți contribui, vizitați site-ul campaniei  Pune întrebarea potrivită.

Această campanie este realizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și beneficiază de sprijinul companiilor AstraZeneca, Pfizer, Roche, Bristol Myers Squibb. Această inițiativă își propune să schimbe perspectiva asupra cancerului pulmonar și să asigure pacienților acces la tratamentele și sprijinul de care au nevoie.

Despre FABC: Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înființată în anul 2005 din necesitatea ca toți cei care luptă împotriva cancerului să devină o forță cu o voce puternică. FABC este interfața între organizațiile membre şi instituțiile statului, instituțiile europene implicate în sănătate, precum şi organizațiile europene şi internaționale similare. FABC reprezintă interesele a peste 85.000 de membri în întreaga țară, pacienți, supraviețuitori şi voluntari. Misiunea FABC este de a face advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacienților cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top