Now Reading
Arhitectura creierului. 5 metode verificate prin care poți stimula dezvoltarea cerebrală a copilului tău

Arhitectura creierului. 5 metode verificate prin care poți stimula dezvoltarea cerebrală a copilului tău

Primii cinci ani de viață sunt esențiali pentru dezvoltarea echilibrată a creierului copilului tău. Această etapă a copilăriei este cea pe durata căreia creierul își dezvoltă funcțiile cognitive, emoționale, sociale, lingvistice și motorii. Și totul se întâmplă într-un ritm amețitor.

„La nivelul creierului unui copil se formează 700 de neuroni pe secundă, în primii cinci ani de viață”, se arată în concluziile unui studiu realizat, la Universitatea din Harvard, de  Dr. Jack Shonkoff.

Cum îi stimulezi dezvoltarea cerebrală

Ritmul în care funcțiile cerebrale ale copilului se dezvoltă te va suprinde, cu siguranță. Ar fi suficient să spunem ca, în primii trei ani de viață, greutatea creierului său se triplează.  În aceeași perioadă, numărul conexiunilor realizate la nivelul creierului copilului ajunge la nu mai puțin de un trilion (adică la un miliard de miliarde).  

Exista, însă, mijloace prin care îl poți ajuta să evolueze chiar mai repede de atât.

Ca sa o poți face, ar trebui, mai întâi, să te asiguri că cel mic poate descoperi lumea folosindu-și la maximum toate cele cinci simțuri. Cu cât va afla mai multe prin intermediul  văzului, mirosului, pipăitul, gustului și auzului său, cu atât creierul i se va dezvolta mai repede și mai eficient.

Motivul: ori de câte ori copilul explorează,  în creierul lui se formează o noua conexiune.

Uite cinci metode verificate prin care îi poți susține celui mic dezvoltarea cerebrală armonioasă:

  1. Stimulare prin joc în anul 4 de viață

Cu cât stimularea mentală a copilului este mai intensă, în jurul vârstei de patru ani, cu atât mai dezvoltate vor fi, în deceniile următoare, regiunile din creierul său asociate cu stăpânirea limbajului și cu dorința și capacitatea de cunoaștere.

Un studiu coordonat de directorul Centrului de Neuroșțiințe al Universității din Pennsylvania, Martha Farah, arată că, pentru dezvoltarea cortexului copilului, stimularea mentală timpurie, la  vârsta de 4 ani, este singura eficientă. Prin comparație, o stimulare la fel de intensă, dar efectuată abia la împlinirea vârstei de 8 ani, s-a dovedit lipsită de rezultate.  

  1. Dă-i nutrienți speciali pentru dezvoltarea mai rapidă a creierului

Alimentația sănătoasă și echilibrată este vitală pentru dezvoltarea armonioasă a copilului. Pe lângă nutrienții pe care organismul copilului îi primește din hrana pe care i-o pregătești cu grijă, o serie de suplimente alimentare i-ar putea susține creșterea.  

S-a dovedit, spre exemplu, ca un aport sporit de acizi grași Omega 3, care se găsesc din belșug în uleiul de pește, contribuie în mod consistent atât la dezvoltarea capacităților cerebrale ale copilului cât și la buna funcționare a inimii sale.   

În același timp, un astfel de supliment alimentar, pe care i-l poți administra celui mic încă de la vârsta de patru săptămâni, va contribui la dezvoltarea lui fizică, datorită rolului pe care îl are în menținerea densității osoase.

  1. Îmbrățișează-l din primele zile, cât de des poți

Manifestarea dragostei materne contribuie la dezvoltarea creierului copilului. Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Washington, copiilor care se simt iubiți li se dezvoltă mai eficient regiunea din creier numită hipocampus.

Această zonă a creierului este direct responsabilă pentru memoria copilului și pentru capacitatea pe care acesta o va avea de a face față stresului.

  1. Creează ritualuri care să-i activeze memoria

La nou-născuți, hipocampusul este dezvoltat doar în proporție de 40 la suta. E suficient pentru a-i permite bebelușului să recunoască atât vocea mamei, cât și alte sunete pe care le auzise în  timpul petrecut în uter. Începând cu vârsta de o lună, copilul  recunoaște și chipul mamei.

De vreme ce bebelușul ține deja minte câte ceva, îi poti stimula memoria încă de pe acum. Ar fi o pierdere de vreme sa aștepți până când va împlini 18 luni, iar hipocampusul lui va fi complet dezvoltat.

Începe să-i antrenezi memoria citindu-i dintr-o carte, după baie. Bebelușul va ține minte că ritualul  este plăcut  și că precede somnul.

  1. Ajută-l să învețe să-și odihnească creierul

Ar trebui să îți implici copilul, de timpuriu, în cât mai multe activități. Ritmul în care creierul lui se dezvoltă, în primii trei ani de viață, ți-o cere.

S-a dovedit deja că de cea mai eficientă dezvoltare cerebrală se bucură copiii ai căror părinți le acordă atenție, le cântă, le desenează și le spun sau le citesc povești.

Recomandat este, însă, să nu îl suprasoliciți pe cel mic. Ai grija ca, în timpul programul zilnic, să-i rămână suficient timp pentru somn. Cât doarme, creierul i se va odihni și își va recăpăta capacitatea de a fi receptiv și potențialul de dezvoltare rapidă.

Creierul copilului tău se dezvoltă amețitor de repede, în primii ani de viață. De tine depinde să îl hrănești așa cum trebuie și să îl implici în activități care să îi permită să își ating potențialul, încă din copilărie. Toată această grijă va da roade peste ani, când copilul va putea folosi deprinderile pe care i le-ai creat pentru a avea succes, ca adult.

Sursa foto: shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top