Now Reading
IRAIDA: “Mă inspiră absolut tot ce văd, simt, respir, ating, gust, visez”

IRAIDA: “Mă inspiră absolut tot ce văd, simt, respir, ating, gust, visez”

Revista Psychologies

 

IRAIDA este cântăreață și unul dintre cei mai apreciați compozitori din industria muzicală românească. A scris cântece pentru artiști precum Banx & Ranx, Rêve, INNA, Alexandra Stan, Sak Noel, Elvana Gjata, SICKOTOY, Manuel Riva, Roxen, Karmen, Olivia Addams, Gromee, Antonia și mulți alții. Personalitatea ei puternică și puterea ei de a obține ceea ce își dorește este și mai puternică. Colaborarea cu Manuel Riva, “Modern Love”, a urcat rapid în topul clasamentelor, ajungând pe locul 1 în Top 200 Shazam în Bulgaria și România, plus multe alte clasamente din diferite țări. Datorită vocii sale cameleonice, artista este întotdeauna perfectă pentru orice act artistic, iar anul acesta a avut ocazia să colaboreze cu DJ-ul polonez Gromee, alături de care a lansat piesa “Don’t Stop The Party”. Ultima sa lansare, alături de Puya, piesa ,,Opriți planeta”, este la acest moment #1 în topul celor mai ascultate piese de pe radio. IRAIDA: “Mă inspiră absolut tot ce văd, simt, respir, ating, gust, visez”

  • Când ai descoperit prima dată pasiunea pentru muzică și cum ai știut că vrei să devii compozitor?

Nu am fost înconjurată de muzică când eram copil, ba mai mult, atunci când butonam telecomanda de TV și mă opream pe posturi de muzică, trebuia mereu să fie în surdină sau deloc :)). În schimb, în momentele în care am dorit să studiez vreun instrument, am fost susținută, însă au fost tratate ca și hobby-uri. În rest, de fiecare dată când ascultam muzică… mereu găseam lucruri de schimbat pe care eu le-aș fi auzit altfel sau care mi se păreau mai potrivite. Nu am știut niciodată că îmi doresc să fiu compozitor, a venit mai mult ca o necesitate, care mai târziu m-a făcut să-mi dau seama că fără ea, nu aș fi putut vreodată să dau mai departe trăirile și sentimentele mele la intensitate maximă.

  • Care au fost principalele surse de inspirație în procesul tău creativ?

În trecut credeam că am nevoie de momentul perfect, locul perfect, etc. Ulterior, am ajuns la o conexiune continuă cu inspirația și intuiția mea. Drept urmare… nu mai am nevoie de ceva anume, doar setez intenția de a găsi ce e mai potrivit în acel moment. Mă inspiră absolut tot ce văd, simt, respir, ating, gust, visez.

  • Cum a început colaborarea cu Manuel Riva pentru “Modern Love” și cum te-ai simțit când a ajuns pe locul 1 pe Shazam în Bulgaria și România?

A fost total neașteptată această piesă. Aveam o sesiune cu Manuel și Achi, iar piesa aproape că s-a scris singură, eu doar am fost partea fizică care punea totul cap la cap.

  • Cum e să lucrezi cu artiști de renume din industria muzicală românească și internațională? Care au fost unele dintre provocările și recompensele acestor colaborări?

Din momentul în care am început să conștientizez că iubesc să compun și că fără acest lucru nu aș putea merge mai departe, am avut ocazia de a compune și scrie pentru o bună parte din artiștii români, dar și internaționali. Pentru mine a fost o confirmare majoră și mi-a dat putere să merg mai departe colaborarea cu Banx’n’Ranx și Reve, pentru piesa „Headphones”, care a fost în top 10 Billboard Canada.

Provocările sunt zilnice, ca și compozitor și artist, nu există pauze. Nu există „liniște”. Nu există relaxare. Cel puțin pentru mine. Eu nu am vreun moment în care să nu mă gândesc la muzică. Și asta vine cu un preț pe măsură în ceea ce privește orice aspect al vieții în afara de cel profesional.

IRADIA interviuy
IRAIDA interviu
  • Ce te-a ajutat să dezvolți acea personalitate puternică și acea forță interioară de a obține ceea ce îți dorești?

Așa am fost de când mă știu. Cred că sunt norocoasă că am fost de mică încăpățânată. Tata mi-a arătat de mică cum să fiu independentă și să pot face orice doresc, mama mi-a adus partea magică, iar persoana fără de care nu aș fi făcut asta acum, m-a împins de la spate când credeam că nu mai am nimic de oferit. Avem nevoie de oameni în viața noastră oricât de solitari am fi.

  • Cât de importantă este autenticitatea în muzică pentru tine?

Autenticitatea cred că vine la pachet cu cât de puține sau multe compromisuri ești dispus să faci. Însă e important să realizezi că nu toate bătăliile sunt de dus mai departe. Cât timp ești sincer cu tine și pui o parte din sufletul tău acolo, consider că ești autentic.

  • Cum ai dezvoltat această capacitate de a-ți adapta vocea în funcție de genul muzical sau de colaborare?

Cel mai mult iubesc diversitatea și să nu fiu blocată într-un loc. Probabil de aceea pot să mă adaptez oricărui stil. Și pe lângă asta, nu am fost niciodată setată pe un anumit stil muzical și atât. Ca ascultător îmi plac multe genuri și chiar dacă nu îmi place ceva, găsesc eu ceva constructiv și acolo.

  • Ai vreun ritual sau obicei specific înainte de a intra în studio?

Da, încerc să-mi golesc mintea ca să las loc inspirației.

  • Cum s-a născut ideea piesei “Opriți planeta” și ce mesaj ai dorit să transmiți prin aceasta?

Aveam această idee păstrată în notițe de foarte mult timp. Acum câțiva ani exista site-ul 9gag unde erau multe meme-uri legate de „stop the planet” și lucruri legate de astea care mă amuzau. Mi-a rămas în minte apoi cu tot ce s-a tot întâmplat în lume, a tot revenit această idee. Am avut nevoie doar de conjunctura potrivită pentru piesa asta.IRAIDA: “Mă inspiră absolut tot ce văd, simt, respir, ating, gust, visez”

În momentul în care eu, Achi și Puya am ajuns la sesiune, eu deja aveam ideea refrenului și o bună parte din versuri. Am vorbit puțin despre sesiunea în sine, nu știam niciunul ce urma să facem sau pentru ce artist, așa că am considerat că pot face acest concept și să fiu cea care îl cânta. Puya este un artist care cântă și despre probleme sociale, iar pe acest subiect am fost amândoi pe aceeași lungime de undă.

  • Cum te simți când vezi că piesele tale au un impact atât de mare în topuri și la radio?

Este diferit. Când piesele scrise/compuse pentru alți artiști ajung să facă performanțe, mă bucur și îmi arată că toată munca de până acum și sacrificiile nu au fost în zadar. Însă, când piesele mele, ca artist, fac performanță…este cu totul alt sentiment, dar și o responsabilitate mai mare.

  • Cu ce artiști ai dori să colaborezi în viitor și de ce?

Cu Skrillex îmi doresc enorm, sunt fană Skrillex încă de la începuturile lui și mereu m-a fascinat cât de cameleonic și muzical este.

  • Care sunt planurile tale pentru următorul an și ce ar trebui să așteptăm de la Iraida?

Planul meu este să fac exact ceea ce făceam fără să mă pierd. Cred mult în omenie și suflet, și nu aș vrea să mă pierd de aceste două locuri. În rest, multă muzică.

  • Care consideri că este rolul muzicii în societatea contemporană?

Același pe care l-a avut încă de la începuturi. De a bucura, de a alina suferința, de a arăta că nu suntem singuri și uneori…de a arăta că lucrurile pot fi și altfel. Nu este doar negru și alb în viață.

  • Cum îți menții legătura cu fanii și care consideri că este rolul lor în cariera ta?

Încerc să fiu activă pe rețelele de socializare și să le mulțumesc că au ales să îmi fie alături în acest drum. Muzica nu poate ajunge la oameni fără oameni și de aceea mă bucur că suntem cu toții pe aceeași lungime de undă și vibram la fel.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top