Now Reading
Răzvan Popa: Nevoia de a face bine

Răzvan Popa: Nevoia de a face bine

clementina-anghelache-2023
Răzvan Popa: Nevoia de a face bine

Răzvan Popa a deschis de curând porțile primului centru de psihoterapie gratuită din România, despre care ne va povesti mai mult în interviul ce urmează.

Psychologies: Centrul social de psihoterapie este primul centru de psihoterapie gratuită din România. Ce anume te-a motivat să pornești această inițiativă?

Răzvan Popa: Și eu, la fel ca multe persoane, am trecut la un moment dat prin nevoia unor ședințe de terapie. Așa am înțeles importanța acestui proces atunci când viața ne complică anumite lucruri pe care nu mai reușim să le descurcăm singuri. Prețuind rolul terapiei într-un context social tot mai agitat, aglomerat și stresat, am început să-mi îndemn apropiații să caute și ei ajutor terapeutic atunci când se simt fără resurse proprii. Așa am realizat că sunt foarte multe cazuri în care resursele interioare sunt legate de cele exterioare, iar perioadele critice din viața multor persoane nasc și contextul lipsei de resurse financiare. O perioadă depresivă sau un eveniment traumatizant este foarte posibil să lase în urma lor pierderea unui job sau a unor surse de venit.

Ideea centrului gratuit a prins contur ca urmare a unei discuții pe care am avut-o cu unul dintre psihoterapeuții centrului nostru, doamna Florinela Patica Rațiu, care mi-a întărit convingerea că multe persoane renunță la terapie, deși progresele lor deveniseră vizibile, din cauza costurilor pe care nu le mai puteau susține. Mi-a relatat, de asemenea, că situația se înrăutățise odată cu perioada pandemiei, care a lăsat în urma ei mari consecințe asupra statutului financiar și psihic al unui segment amplu de oameni.

Având deja experiența cu Atelierul Faptelor Bune, asociația caritabilă pe care o conduc de mai mulți ani, și proiectul Together for Humanity, parte a aceleiași asociații, m-am simțit pregătit să pun bazele unui centru care să ofere servicii complet gratuite de terapie oamenilor aflați în nevoie. Așa că am trecut la treabă. La început, primele cărămizi ale acestui proiect au fost puse de mine, Lorena Bărbulescu – Creative Director și psihoterapeutul Florinela Patica Rațiu. Ulterior, am primit ajutorul a tot mai mulți terapeuți care s-au oferit voluntar să ajute în cadrul acestui proiect și cărora vreau să le mulțumesc pentru implicarea și dedicarea lor zilnică.

Astfel că, dacă în ianuarie 2023 apărea ideea, pe 8 martie aveam deja cheia spațiului. Am trecut din nou la treabă și am curățat, am zugrăvit, am mobilat și ne-am ocupat cu resurse proprii de tot ce înseamnă site, grafică, texte și așa mai departe. În aprilie am deschis, cu toate actele în regulă și o echipă de patru terapeuți, iar la finalul lunii mai am dat drumul site-ului pe care beneficiarii puteau aplica pentru ședințe gratuite de terapie.

În prima lună de la lansare am avut peste 250 de solicitări, atât din partea beneficiarilor cât și a terapeuților voluntari. Ambele categorii s-au supus unui proces de selecție. Beneficiarii au trebuit să facă dovada de venit, iar terapeuții au trebuit să facă dovada unei experiențe suficiente cât să poată gestiona cazurile complexe pe care urmau să le întâlnească, întrucât în centrul nostru vin și cazuri grave, copii și adulți cu traume, victime ale unor abuzuri și nu oricine poate lucra cu ei. De exemplu, cineva care a făcut doar cursuri de dezvoltare personală nu ar fi potrivit pentru așa ceva, de aceea am solicitat și verificat ca voluntarii noștri să fie înscriși în Colegiul Psihologilor din România.

Psychologies:  Care sunt câteva din greutățile pe care le-ai întâmpinat atât la început, cât și în timpul demersurilor de care ai avut nevoie pentru a putea deschide un astfel de centru?

Răzvan Popa: Pe cât de minunat este acest proiect, pe atât de complex și plin de obstacole s-a dovedit a fi. Deși am identificat că există o nevoie clară în această direcție, nu ne-am așteptat să fie atât de amplă și acută. Când un segment atât de mare de persoane necesită ajutor, este evident că principalul nostru obstacol este cel financiar. Provocarea noastră cea mai mare este în a găsi sprijinul sponsorilor privați pentru a reuși să venim în întâmpinarea numărului foarte mare de solicitări și pentru a asigura continuitatea centrului.

Întrucât nu beneficiem de fonduri europene ori din partea statului român, primele luni de funcționare a centrului au fost sustinute exclusiv din fonduri personale, astfel că în prezent suntem nevoiți să căutăm donatori individuali și parteneri privați care să ne finanțeze pe parcursul unor perioade cât mai îndelungate.

Așa cum am menționat, prima lună a proiectului a fost marcată de o cerere imensă, de peste 250 de aplicanți, cu mult peste ceea ce eram pregătiți să gestionăm. Din echipa inițială de patru terapeuți, ne-ar fi fost imposibil să acoperim un asemenea volum de solicitări, astfel că ajutorul terapeuților voluntari a fost esențial pentru noi. În prezent suntem pe o pantă ascendentă a solicitărilor, astfel că eforturile noastre sunt constante în a găsi sprijin pentru asigurarea continuității cazurilor înscrise și pentru preluarea cazurilor noi.
 

Citește continuarea articolului în ediția decembrie-2023-ianuarie-2024  sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top