Now Reading
Laura Nureldin: Sunt femeile mai buni negociatori decat barbatii?

Laura Nureldin: Sunt femeile mai buni negociatori decat barbatii?

Revista Psychologies

 Laura Nureldin, editor-prezentator, The Money Channel

Sunt femeile mai buni negociatori decat barbatii? Normaaaaaaaaaaaal… e suficient sa planga, nu?

De fapt, nu e suficient si nici macar indicat pentru o femeie sa planga atunci cand negociaza ceva, mai ales daca a depasit varsta de 5 ani. In fond, de ce ar face-o? Are atatia asi in maneca, in special cand interlocutorul sau este barbat, incat aproape ca pare o lupta inegala. Si nu, dragii mei, nu zambiti ironic, pentru ca nu ma refer la decolteu, fuste scurte sau mai stiu ce artificii ieftine.

Astea sunt lovituri sub centura care o descalifica pe „combatanta” inca inainte de a se aseza la masa discutiilor. De ce? Simplu, pentru ca isi pierde credibilitatea si, din acel moment, oricat de desteapta/pregatita/afurisita ar fi, celalalt (indiferent de sex) nu o va mai trata ca pe un partener de discutie, ci ca pe un obiect dragut, decorativ si… atat.

Insa, dincolo de astfel de „accidente”, femeile chiar sunt mai buni negociatori decat barbatii. Treaba asta le „iese” in mod natural, ori de cate ori reusesc sa echilibreze feminitatea cu profesionalismul. Daca aluneca prea mult intr-o parte sau in cealalta, risca sa fie catalogate fie drept „papusi” incompetente, fie drept „corporate bitches”.

Cand spun feminitate, ma refer inclusiv (sau mai ales) la incredibila capacitate de analiza a unei femei (cunoscuta si drept despicarea firului in 4) care, chiar daca nu se deruleaza in mod constient, voluntar, o ajuta foarte mult la evaluarea unei situatii. Nici abilitatile de disimulare nu sunt de lepadat in timpul unei negocieri, iar femeile se pricep destul de bine la asta.

A nu se citi ca sunt prefacute: doar ca reusesc sa-si compuna o fata neutra pana cand isi dau seama care ar trebui sa fie pasul urmator. Iar pasul urmator, in mod evident, depinde de ultima miscare a celuilalt. In negociere, indiferent ca e vorba despre semnarea unui contract, incheierea unui acord juridic, sau obtinerea unei reduceri substantiale in magazinul lor preferat, femeile par sa aplice principiul de baza din Judo: foloseste-te de forta si greutatea celuilalt ca sa-l dobori. Asta presupune un efort minim din partea ta, in schimb efectul este aproape sigur. Manipulare? Putin…

Toate astea sunt interesante de vazut intr-o negociere dintre o femeie si un barbat. Dar ce se intampla intr-o negociere dintre doua femei, veti spune? Daca cele doua sunt pe pozitii de forta aproximativ egale, raspunsul este simplu: un spectacol.

Laura Nureldin,
editor-prezentator, The Money Channel

De aceeasi autoare: Laura Nureldin, despre educatia financiara a copilului

Citeste

Cateva vorbe cu Laura Nureldin de la The Money Channel

.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top