La ce varsta si ce le spunem copiilor despre sex
A fi parinte nu e o misiune usoara, iar atunci cand vine vorba despre sex ne trezim aruncati direct in mijlocul unui camp minat. Din fericire, lucrurile se pot simplifica prin deschidere, comunicare si informatii corecte, adaptate varstei celui mic.
Suntem fiinte sexuale si, baieteii, de exemplu, au primele erectii inca din viata intrauterina. Copilul percepe lumea cu ajutorul simturilor: aude, miroase, gusta, dar, mai cu seama, simte tactil.
Prin mangaierile parintilor el isi formeaza o harta mentala completa a propriului corp, pe care il exploreaza de foarte mic, facil de observat cand ii schimbam scutecul.
2-4 ani
Numirea partilor corpului e primul pas in comunicare: „Aici e capul, gatul, mainile, trunchiul“… apoi sarim la picioare sau denumim organele sexuale cu imaginatie debordanta, eventual diminutive de zburatoare.
Specialistii ne recomanda sa invatam copiii sa-si numeasca organele sexuale folosind varianta stiintifica si anume penis la baietei respectiv vulva in cazul fetitelor.
Incepeti sa denumiti corect organele genitale inca din ziua in care se naste copilul, cand va fi suficient de mare ca sa intrebe „de ce baietii au penis si fetele vulva?“ cu siguranta nu va veti mai simti stanjeniti.
Pe masura ce copilul creste si are deja 3-4 ani puteti incepe sa-i explicati cum este conceput un copil: reproducerea are loc atunci cand spermatozoidul unui barbat se uneste cu ovului unei femei in timpul contactului sexual, bebelusul creste in uter, se naste prin vagin.
Daca ati nascut prin cezariana e important de asemenea sa stie ca nu toti copiii se nasc in acest mod. La fel ca si pentru plante e nevoie sa pregatim terenul, sa semanam, sa udam si sa ne ingrijim sa fie soare si lumina.
Nu asteptati sa intrebe copilul, unii nu vor intreaba niciodata si, mai ales, nu uitati sa le vorbiti folosind limbajul academic.
5-8 ani
In primii ani de scoala cele mai amuzante glume au legatura, de obicei, cu lenjeria intima. Copiii nu suporta sa se rada de ei. La aceasta varsta apare pudoarea iar dupa 6 ani atitudinea copiilor se schimba in mod evident.
Este perioada cand incepe explorarea corpului si joaca sexuala. Baieteii incep sa descopere ca atingerile in zona genitala pot provoca placer, iar unele fetitele simt un „ticait“.
Copiii incep sa puna mai multe intrebari insa nu pun niciodata o intrebare din senin. Puteti incepe prin a-i intreba pe un ton bland de unde au auzit si ce stiu despre acel lucru. Nu va grabiti sa dati raspunsul la intrebare pana nu ati clarificat toate aceste aspecte.
Un alt sfat practic ar fi sa profitati de momentele dinaintea culcarii sau la baie pentru a deschide subiectul sexualitate, abordarea venind astfel intr-un moment in care copilul nu este prea tensionat.
La aceasta varsta e nevoie ca fiecare copil sa cunoasca denumiri stiintifice ca: penis, testicule, vagin, vulva, urina, scaun, vezica, uretra.
Unii baietei inca mai cred ca urina vine din testicule iar fetele cred ca urineaza prin vagin. E nevoie de clarificari si daca sunteti depasiti de situatie puteti lua un atlas sau un manual de anatomie si sa petreceti timp valoros invatand impreuna.
De asemenea, la aceasta varsta ar trebui sa aiba cunostinte despre menstruatie si „vise umede“ ca un preambul al urmatoarei perioade.
Despre menstruatie le putem povesti fetitelor ca organismul se antreneaza pentru a pregati culcusul pentru un eventual bebelus, iar daca nu exista un ovul fecundat care sa se instaleze in uter, organismul va elimina acel culcus impreuna cu o cantitate de sange.
Fetita trebuie sa stie ca este un fenomen normal si ca din acel moment poate deveni mama daca are contact sexual.