Now Reading
Arta, cel mai frumos Mărţișor!

Arta, cel mai frumos Mărţișor!

Revista Psychologies
arta-cel-mai-frumos-mărţișor

În ultimii ani, Art Safari, cel mai îndrăgit eveniment dedicat artei din țară, și-a propus să aducă în atenția publicului mari maeștri ai artei românești, organizându-le expoziții retrospective ample, unice în țară. Avem o artă valoroasă, dar care nu este suficient valorificată și înțeleasă, este premisa de la care au plecat organizatorii. Valoarea unui artist poate fi apreciată cu adevărat în cadrul unei monografii, care îi poartă pe vizitatori prin toate etapele vieții și carierei acestuia.

Pentru a organiza aceste expoziții, Art Safari împrumută lucrări de artă atât din marile muzee din țară, cât și din colecțiile private, pe care le reunește sub un concept curatorial și o scenografie contemporană. Multe dintre aceste opere sunt prezentate publicului pentru prima dată.

După Theodor Aman și Ștefan Popescu – artiști care s-au bucurat de un mare succes în cadrul expozițiilor retrospective din 2022, în sezonul 11 i-a venit rândul lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939) să încânte publicul român (și nu numai, evenimentul fiind apreciat și de vizitatori străini). Mult-așteptata retrospectivă dedicată marelui modernist român poate fi admirată în inima Bucureștiului, în Palatul Dacia-România (al Muzeului Municipiului București), din strada Lipscani 18-20, până pe 14 mai 2023.

Pictorul Ion Theodorescu-Sion, un susținător al femeilor

„Sion a fost un pictor extrem de sofisticat, cu studii de artă realizate în România și completate la Paris, fiind un mare admirator al poeților români Alexandru Macedonski și Ion Minulescu, dar și al scriitorilor francezi Paul Valéry și Marcel Proust”,  povestește Dr. Elena Olariu, curatoarea expoziției din cadrul Art Safari – „Ion Theodorescu-Sion. O viață de poveste”.

Cine vizitează Art Safari nu poate să nu remarce bogăția prezenței feminine în operele lui Ion Thodorescu-Sion. Dar cine sunt toate aceste femei? „Sunt muzele pictorului, care are un adevărat cult pentru eleganța și expresivitatea siluetelor feminine. În pictura sa cu specific românesc, de exemplu, țărăncile reprezentate par niște zeități ale pădurii sau niște zâne de poveste. Artistul a fost înconjurat permanent și de câteva pictorițe care-l admirau și pe care le-a îndrumat în calitate de profesor și le-a portretizat adeseori. Putem aminti trei dintre aceste tinere: pe frumoasa Lucreția Daria, sora primei sale soții, pe Lola Schmierer Roth (care a studiat apoi la Berlin cu Lovis Corinth) și pe Elena, a doua soție a artistului, care era de origine din Basarabia, care a devenit și ea pictoriță, expunând la saloanele oficiale din București. Ion Theodorescu-Sion nu avea prejudecăți și considera, pe bună dreptate, că femeile sunt la fel de creative ca bărbații”, adaugă Elena Olariu.

Citește continuarea articolului în ediția de martie-aprilie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top