Now Reading
Neputinta invatata

Neputinta invatata

In 1967, psihologul Martin Seligman punea bazele teoriei „neputintei invatate”. In ce consta ea? Daca simtim ca nu avem controlul, puterea de a opri o situatie stresanta, ramanem cu impresia „cronica” a neputintei noastre.

Seligman a pus un grup de subiecti sa rezolve cateva sarcini intelectuale. In acelasi timp, in incapere se producea un zgomot pe care cativa subiecti il puteau opri (cu ajutorul unui buton), in vreme ce altii nu puteau, butonul fiind nefunctional.

Dupa putin timp, cei din al doilea grup au incetat sa mai incerce sa remedieze situatia. Bun. Aceasta a fost introducerea facuta pentru o intamplare foarte romaneasca.

M-am mu­tat de curand intr-un cartier mediu al Bucurestiului, fara probleme sociale grave, dar nici o zona de top. Intr-o di­mi­nea­­ta de sambata, la ora 7, in par­care se aude, de la ca­se­to­fo­nul unei masini, muzica „po­pu­lara”.

A­custica locului e perfecta: o par­­care larga inconjurata de blocuri turn: un fel de am­fi­tea­tru. Treziti din somn, acri si ciu­fu­liti, vecinii mei deschid ferestrele si privesc. Unii aprind o tigara. Ii aud la scarile vecine bombanind. Placerea mea de a studia natura si reactiile oamenilor avea in fata un spectacol ofertant.

Asteptam sa vad ce vor face. Erau, clar, deranjati. Dupa jumatate de ora, apare o masina a politiei si face ordine. Asadar, cineva a chemat politia, linistea s-a restabilit. Dupa cateva ore, vecinii mei discutau pe casa scarii: „Dom’le, nu se poate face nimic. E a cincea oara de cand se intampla!”, spune domnul X., cam de 60 de ani.

„Pai de ce ati suportat pana acum?”, intreaba un tanar, despre care aflu ulterior ca era cel care semnalase cazul politiei. „Pai ce sa le faci, dom’le? Ii toleram de atata vreme…” continua seniorul, incoerent.

Atitudinea lui imi pare un exemplu tipic de neputinta invatata. Traind intr-o epoca in care actiunea era inhibata si coruptia celor care trebuiau sa protejeze descuraja si mai mult actiunea, oamenii au invatat ca nu au control. Ca nu pot face nimic. Ca sunt neputinciosi si ca trebuie sa se resemneze. Solutia? Cea a tanarului: actiunea..

 

Ma puteti urmari si pe www.iulialexa.com

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top