Now Reading
Postul Crăciunului – cum ţinem un post echilibrat nutriţional și fără kilograme în plus

Postul Crăciunului – cum ţinem un post echilibrat nutriţional și fără kilograme în plus

Avatar photo
postul-crăciunului-cum-ţinem-un-post-echilibrat-nutriţional-și-fără-kilograme-în-plus

În afară de beneficiile sufletești pe care le obținem ținând post, studiile medicale arată că postul alimentar prezintă și beneficii importante pentru corp. Postul Crăciunului îi pregătește pe credincioși pentru sărbătoarea Nașterii Domnului și este unul dintre cele mai importante posturi bisericești de peste an. Acesta se întinde între 15 noiembrie și 24 decembrie, o perioadă în care sistemul imunitar are nevoie mai mare de susținere nutrițională, deoarece se face trecerea de la cald la frig. În astfel de perioade suntem predispuși la răceli și viroze respiratorii și apar asteniile. Prin urmare, avem nevoie de un aport de vitamine și minerale care să ne ajute să contracarăm efectele neplăcute ale schimbărilor de vreme.

Un post ținut corect nu presupune să ne înfometăm, poftind la tot felul de bunătăți și acumulând frustrări deoarece trebuie să ne abținem. De obicei, în perioada postului, ne orientăm, în mod special, către cartofi, orez, paste, fasole și varză, uitând că există multe alte alimente care asigură aportul necesar de proteine vegetale.

Un post sănătos înseamnă să consumăm mai multe tipuri de salate, soia și derivate din soia, ciuperci, măsline, avocado, sfeclă roșie, mazăre, linte, năut, fructe, semințe. E vremea potrivită pentru supe și ciorbe de legume, precum și pentru supe creme care pot fi preparate din leguminoase și crucifere. Ne putem delecta cu supă cremă de roșii, de ciuperci, conopidă, broccoli, kale, de cartofi dulci, praz, de dovlecei sau de dovleac plăcintar, de cartofi cu morcovi. Toate aceste variante gustoase și sățioase sunt bogate în vitamine și nutrienți.

Putem opta și pentru quinoa, hrișcă, orez brun, fasole neagră sau roșie, cartof dulce, sparanghel, fasole verde. Acestea pot alcătui un prânz sau o cină delicioasă alături de o salată din diverse legume. Pentru gustări putem opta pentru semințe, nuci sau fructe proaspete sau confiate.

Lactatele pot fi înlocuite cu lapte de soia. Alternative la laptele de soia sunt laptele de cocos sau de migdale, îndulcite cu sirop de agave, curmale sau vanilie, care pot fi preparate în casă. Un litru de lapte poate fi preparat dintr-o ceașcă de migdale. Poate fi băut ca atare ori poate fi folosit pentru un mic dejun cu lapte și cereale.

Pofta de dulce este un adevărat inamic în post. În prezent, există pe piață numeroase opțiuni de dulciuri de post sau rețete pe care le putem prepara acasă, menite să satisfacă pofta de dulce. Fructele sunt mereu o alternativă excelentă de desert.

Hidratarea în post

Ceaiul și apa sunt indicate pentru hidratare. Supele, de asemenea, contribuie la o hidratare corespunzătoare, iar smoothie-urile din fructe, legume și frunze verzi sunt excelente în perioada de post. Acestea hidratează și oferă în același timp un aport consistent de vitamine.

Post sau dietă?

Postul nu se ține ca o cură de slăbire. Consumul de alimente sănătoase de proveniență vegetală ajută și la pierderea în greutate, însă nu trebuie să considerăm postul drept o dietă, ci să vedem perspectiva spirituală a acestuia și anume un mijloc de apropiere de Dumnezeu. Studiile științifice demonstrează că postul detoxifică organismul: poate conduce la scăderea colesterolului, a tensiunii arteriale, la refacerea sistemului imunitar, la ușurarea digestiei, la creșterea capacității de concentrare și a nivelului de energie.

Dacă nu facem alegeri corecte, perioada postului se poate însă încheia cu un câștig ponderal considerabil. Înlocuind produsele de origine animală cu cartofi prăjiți, cantități mari de orez, paste, pâine, mâncăruri de post procesate (pateu, crenvurști, salam de post – pline de aditivi), anulăm efectul sănătos al postului.

Ce mâncăm concret, pentru a posti inteligent?

Secretul unui post corect constă în echilibru și diversitate. Un post sănătos presupune asigurarea aportului zilnic de micro și macronutrienți prin înlocuirea proteinelor de origine animală (carnea, lactatele, brânzeturile, ouăle) cu proteine de origine vegetală, în diverse combinații cu legume și leguminoase.

O zi de post

Mic dejun: salată de vinete/ humus cu legume și 1-2 felii de pâine

Prânz: supă-cremă de legume sau ghiveci de legume, chiftele de cartofi cu salată sau linte verde la cuptor cu legume

Cină: mâncare de fasole verde, linte sau o supă-cremă de legume

Este foarte important și modul de preparare a meselor. Evitați adaosul de ulei, sosuri de roșii sau bulion în exces.

Gustări:

  • Fructele uscate conțin carbohidrați și sunt o sursă bogată de fibre. Alegeți goji, smochine, caise, prune, curmale, stafide, merișoare, piersici. Atenție la cantitate!
  • O mână de nuci, migdale, alune, fistic. Acestea sunt surse excelente de proteine, fibre, vitamine (A, E, B-uri), minerale (fier, zinc, magneziu, calciu, fosfor) și grăsimi esențiale (Omega-3 și Omega-6).
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top