Now Reading
Beneficiile socio-emoționale ale unei cine în familie împreună

Beneficiile socio-emoționale ale unei cine în familie împreună

alexandra-tudor
beneficiile-socio-emoționale-ale-unei-cine-în-familie-împreună

În casele din toată lumea, aproape în fiecare seară, multe familii se așează împreună la masă pentru a se bucura de o cină delicioasă și de compania celor dragi. Mesele în familie oferă părinților și copiilor o oportunitate unică de a împărtăși conversații semnificative în timpul mesei. Cercetări recente au arătat că cinele luate în sânul familiei oferă o gamă largă de beneficii fizice, social-emoționale și academice pentru copii (The Family Dinner Project, 2021).

Să aruncăm o privire la câteva dintre beneficiile socio-emoționale dovedite științific ale mâncatului împreună în familie:

Beneficiile limbajului și vocabularului

Povestirile din timpul cinei creează oportunități bogate lingvistice pentru copiii mici de a-și dezvolta în continuare abilitățile lingvistice și de comunicare.

Risc mai mic de depresie și anxietate

Implicarea constantă a părinților în jurul mesei scade riscul ca adolescenții să se confrunte cu probleme de depresie, anxietate sau abuz de substanțe.

Performanță academică îmbunătățită

Adolescenții care au luat masa în familie de cinci până la șapte ori pe săptămână au avut de două ori mai multe șanse de a primi note mai bune la școală decât cei care au luat cina cu familiile de mai puțin de două ori pe săptămână.

Sentimente crescute de conexiune

Cinele în familie promovează angajamentul social și conversațiile dintre un copil sau un adolescent și părinții și frații lor. Într-un sondaj recent, adolescenții americani au fost întrebați când sunt cel mai probabil să vorbească cu părinții lor; cina a fost răspunsul lor principal (Science says: eat with your kids, 2015).

Abilități sociale îmbunătățite

Cercetările arată că copiii ale căror familii acordă prioritate orei cinei au mai puține conflicte socio-emoționale la școală și manifestă mai multă încredere și pozitivitate în ceea ce privește prieteniile și relațiile între semeni (Five Ways Family Dinners Build Stronger Kids (and Adults), 2017).

Două capcane importante de evitat în timpul cinei în familie

  1. Privitul la televizor sau telefoanele mobile la masă

Având televizorul pornit sau accesul la telefoane mobile la masă anulează practic oricare dintre beneficiile prezentate mai sus. De fapt, a avea acces la televizor sau telefonul mobil în timpul mesei poate face mai mult rău decât bine.

  1. Folosirea meselor în familie ca prilej de a-ți sonda copilul pentru informații

Simpla așezare în jurul unei mese nu va produce rezultate magice de la sine. Nu uita să păstrezi experiența pozitivă și să eviți crearea așteptărilor nerealiste în jurul mesei.

Bonus? Aceste beneficii nu se limitează doar la copiii noștri. Cercetările arată, de asemenea, o îmbunătățire a sănătății mintale la adulții care participă la mesele de familie programate în mod regulat. Inspiră-te din următoarele rețete pentru a găti o cină simplă și delicioasă!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top