Now Reading
Ce faci cu lipsa de chef din viața ta?

Ce faci cu lipsa de chef din viața ta?

lavinia-gâlcea
ce-faci-cu-lipsa-de-chef-din-viața-ta

„Nu am chef de nimic”. Dacă ai citit această afirmație și te-ai regăsit în ea, află că nu ești singura persoană. Majoritatea oamenilor pot avea momente în viață în care își spun că nu au chef de nimic și ar prefera mai degrabă să stea decât să facă lucrurile pe care și le-au propus.

Din articolul următor vei afla de ce apar astfel de stări și cum putem scăpa de ele, dacă este ceva care ar trebui să te îngrijoreze sau este doar o stare trecătoare.

Nu fac nimic deși îmi doresc

În general oamenii au vise și dorințe la care aspiră. Creierul nostru poate imediat să creeze imagini cu ceea ce ne dorim (vreau să am un job mai bine plătit, vreau să am o casă la mare, vreau să plec în călătorii exotice în fiecare an, vreau să slăbesc sau să fiu sănătos etc). Toate acestea sunt ințial dorințe, fără niciun fel de garanție că vom ajunge să le trăim. Cantitatea de dorințe este net superioară lucrurilor pe care ajungem să le facem. Pentru că de la dorință la acțiune este cale lungă. Iar între ele apare voința, acea orientare conștientă a noastră spre a realiza ceea ce ne dorim. Auzim adeseori „dacă vrei, poți”. După ce avem o dorință, este important să putem să o atingem și să ne facem un plan pentru asta. Clienții care apelează la coaching își pot construi planul lor pentru a-și atinge obiectivele dorite. Acesta este marele beneficiu al coaching-ului: este practic și orientat spre acțiune. Iar acțiunea este opusul stării de a nu a face nimic.

De ce apare lipsa de chef

Lipsa de chef este lipsa de energie chiar dacă știi ceea ce vrei să faci și să obții în final. Cu toate acestea, nu găsești putere și motivație în interior ca să acționezi. Iar în general ceea ce facem este să amânăm iar amânarea ne face să ne auto-blamăm că nu facem nimic și, cu cât amânăm mai mult, cu atât ne vine mai greu să ne apucăm de treabă. Unii așteaptă ca presiunea expirării timpului să îi mobilizeze pentru că nu găsesc în ei această energie. De aceea aleg, de exemplu, să învețe cu o noapte înainte de examen, să pregătescă ședința cu o oră înainte sau să realizeze un task exact înainte de expirarea deadline-ului.

De ce apare lipsa de chef în a face ceva? Ea poate avea multe cauze, de la cele mai simple, până la cele mai complexe. De obicei poate fi ceva de moment, după o perioadă de muncă intensă și atunci nu atrage atenția. Dacă este însă persistentă și pe perioade mai mari de timp, poate fi un indicator de oboseală cronică sau chiar depresie. Se poate asocia cu scăderea încrederii în sine și slăbirea voinței de a ieși din această stare.

Când ar trebui să ne îngrijoreze lipsa de chef

Cu cât ne confruntăm mai des cu astfel de momente, cu atât este un indicator că este timpul să luăm măsuri. De asemenea, lipsa de chef trebuie să ne atragă atenția dacă este asociată și cu alte stări precum: tristețe zilnică, pierderea interesului pentru activitățile care îți făceau plăcere înainte, tendința de a mânca mai mult sau de a dormi mai mult sau dimpotrivă insomnii şi alimentație necorespunzătoare, sentimente de vinovăție, lipsa de valoare personală, neliniște, lipsă de concentrare sau gânduri autodistructive.

Să merg la psihoterapie sau la coaching?

Atât psihoterapia, cât și coachingul pot veni în sprijinul celor care doresc să își recapete energia de a face lucruri.

Un psihoterapeut te va sprijini să înțelegi ce se întâmplă cu tine, cum a ajuns să fie prezentă lipsa de chef în viața ta și te va susține să revii la cum erai înainte. Lucrând cu un astfel de specialist vei putea aborda și alte arii ale vieții tale care pot genera lipsa de chef: aspecte problematice din familie, relația cu cei din jur, credințele personale, conflicte, posibile traume sau perioade emoționale intense.

Apelând la coaching, vei putea să îți definești foarte clar ceea ce îți dorești să faci, care sunt visele tale, ce te mișcă pe tine de pe loc și îți vei face un plan pas cu pas de care apoi îți va fi mai ușor să te ții pentru că vei concretiza ceea ce îți dorești. Îți vei găsi energia și dorința de a acționa prin faptul că știi ce vei obține și cum poți ajunge acolo iar totul este în controlul tău.

3 idei practice pentru a scăpa de lipsa de chef

Dacă vrei să încerci să ieși singur din această lipsă de chef, iată aici 3 idei din cele mai des puse în aplicare:

  1. Fă zilnic ceea ce îți place. Chiar dacă poate părea greu să începi, pe măsură ce te vei apuca îți vei găsi energia. Tu știi ceea ce îți place să faci, alege acum ce vei face în fiecare zi. Poate fi aceeași activitate zilnic sau pot fi activități diferite în fiecare zi, important este să-ți facă plăcere (de exemplu, pot fi hobby-urile tale).
  2. Fă mișcare. Mișcarea fizică este demonstrat științific că ne face mai fericiți pentru că în corp se eliberează endorfine, substanțe chimice produse în sistemul nervos care au efect în calmarea durerii și stimularea sentimentului de fericire. Alături de alimentația sănătoasă care îți dă energie, mișcarea este esențială. Poți alege să faci o plimbare în parc, în cartier sau să faci sport. Orice tip de mișcare fizică îți va fi de ajutor.
  3. Conștientizează în fiecare zi 3 lucruri care ți-au făcut plăcere. Făcând asta în fiecare zi, după aproximativ 2-3 săptămâni îți vei învăța creierul să gândească pozitiv, să se uite la ceea ce ți-a ieșit în ziua respectivă și ți-a dat o stare de bine. În felul acesta calitatea vieții tale va crește și te vei simți mai dornic și mai energic să faci lucruri în ziua următoare. Odată angrenat acest mod de gândire, de la o zi la alta, energia va crește precum un bulgăre care se rostogolește și devine din ce în ce mai mare. Începe cu ziua de azi și alege 3 lucruri care ți-au făcut plăcere. Mâine se vor adauga altele 3 și tot așa. Poți chiar să ții un jurnal scris.

Oricât de acută ar fi lipsa de chef, putem scăpa de ea. Avem în interiorul nostru energia de a face lucruri. Important este să știm să ajungem la această energie și să o folosim pentru a obține ceea ce ne dorim cu adevărat. Iar aici îți pot veni în sprijin atât specialiștii psihoterapiei, cât și cei din coaching. Vei vedea rezultatele în faptul că te vei simți mai bine, vei avea mai multă încredere în tine, iar viața ta se poate schimba radical.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top