Now Reading
Culorile Viscri, culorile emoției

Culorile Viscri, culorile emoției

Revista Psychologies
culorile-viscri-culorile-emoției

Designerul Martine Claessens, de ani de zile îndrăgostită de Viscri, a captat 18 nuanțe cromatice corespunzând celor mai grăitoare emoții din natura și cultura acestui loc de vis. Liana Leriu a asigurat realizarea unor vopseluri în exact aceste nuanțe – astfel că acum Culorile Viscri pot fi găsite la TonCorner.

Viscri este o destinație de vis pentru cei care doresc să se bucure de peisaje și tradiții locale, să descopere stilul de viață rural autentic. Această localitate săsească tradițională, înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO, se întinde în jurul unei Biserici fortificate care datează din secolul al XIII-lea. Peste tot în jur poți vedea casele săsești din lemn și piatră, minunat conservate. De câțiva ani, designerul Martine Claessens susține aici ateliere și workshop-uri de design. La un astfel de atelier s-a întâlnit cu Liana Leriu, owner al magazinului de vopseluri TonCorner – din această întâlnire s-a născut proiectul „Culorile Viscri” – o colecție de 18 culori pline de emoție.

„Culorile au puterea de a ne ispiti să ieșim din cotidian. Culorile ne scurtcircuitează drumul către amintiri și senzații din trecut. Gusturile și preferințele noastre își au rădăcinile în emoțiile trecute, plăcute, conștiente sau inconștiente de care se leagă forme, materii și culori. Mi-am dorit să putem reproduce culori autentice românești pentru starea de bine care vine cu aceste culori, pentru senzația de regăsire pe care o trăim în preajma lucrurilor tradiționale românești”, declară Liana Leriu.

Culorile ne influențează direct starea emoțională – efectul lor a fost studiat din zorii psihologiei. Tot de atunci datează studiile despre reacțiile fiziologice pe care oamenii le pot avea la culoare – de exemplu, roșul provoacă creșterea ritmului cardiac sau modificări ale tensiunii arteriale,  în timp ce expunerea la culoarea albastră poate avea efecte de relaxare și reducere a ritmului cardiac.

Însă reacțiile noastre la culori pot fi influențate și de preferințele și experiențele noastre individuale.

Martine Claessens a cules 18 culori din natură, din mâncarea tradițională, din hainele autentice ale localnicilor, din ceramică, din fațadele caselor din Viscri. Toate culorile culese de Martine Claessens au fost reproduse în vopsea de casa Ressource Peinture din Franța, iar astăzi putem găsi toate aceste culori în magazinul TonCorner – le putem folosi și integra în propriile noastre amenajări. Pentru Martine Claessens, fiecare culoare înseamnă o emoție aparte. Iată câteva exemple!

Cheesecake

Într-o duminică însorită se pregătea să plece din Viscri spre București; înainte de plecare gazda ei i-a pus pe masă o plăcintă cu brânză, pregătită special pentru ea, pentru drum, pentru acasă. Gestul a emoționat-o enorm pe Martine; decorul casei în acea după-amiază de duminică cu soare și culoarea plăcintei cu brânză așezată cu iubire pe masă, toate aceste emoții sunt în culoarea „Cheesecake” din colecția Culorile Viscri.

Albastru de Viscri

De departe, de pe dealurile din jur, satul Viscri se vede ca un conglomerat de case albastre. La răsăritul Soarelui, albastrul este mai azuriu. Martine spune că toate culorile din Viscri se schimbă în diferite momente ale zilei. Vopseaua folosită pe casele din Viscri este autentică, „face ape”, nu este uniformă. Într-o zi cu nori, albastrul caselor este mai plumburiu, iar în altă zi cu soare, albastrul devine azuriu, parcă îți zâmbește. Diferența este și între albastru de dimineață și cel de la prânz, cu soarele deasupra. Albastru de Viscri este culoarea cerului – câteodată nici nu realizezi că vezi o fațadă de casă – s-ar confunda foarte bine cu zarea albastră.

În „Culorile Viscri”, Peacock este o nuanță de albastru tulbure și prăfuit în același timp, inspirat din tocăria caselor din satul Viscri.

Lâna netoarsă a oilor a fost și ea un punct de inspirație pentru Martine care a transpus-o în culoarea numită Unbleached Wool: un maroniu temperat, cu un subton cald, potolit.

Martine Claessens & Liana Leriu
Martine Claessens & Liana Leriu

Martine Claessens este Couturing Home Designer de origine belgiană, a lucrat ca fashion designer în Italia. Locuiește în România de peste 18 ani și se ocupă de designul de interior în proiecte rezidențiale, creând ambianțe luxoase în multe proiecte din Europa și din toată România. Martine organizează ateliere unde predă designul, cromatica și diferite îndeletniciri tradiționale.

„Îmi place să deblochez potențialul creativ și talentul oamenilor și mi-am descoperit dragostea pentru predare și coaching. Iubesc arta și cultura diferitelor țări și, pentru a le înțelege mai bine culturile, am învățat limbile Franței, Italiei, Angliei și României, precum și flamandă natală. Acest lucru ne ajută pe mine și pe clienții mei în căutările noastre de piese speciale, piese comandate în toată Europa.”

TonCorner este mai mult un colecționar de culori decât un magazin de vopseluri. Și-a început activitatea în urmă cu 5 ani, ca unic distribuitor în România al vopselurilor franțuzești Ressource Peinture. Toate cele peste 1000 de culori sunt culese de designeri internaționali celebri și le găsești strânse în colecții unice. Însăși casa Ressource Peinture are o colecție proprie, „Imaginarium”, compusă din 360 de nuanțe culese din natură și din artă. Toate aceste culori pot fi achiziționate sub formă de vopsea Premium, vopsea zidărie, de lemn, de metal atât pentru interior cât și pentru exterior în toate finisajele : mat, lucios sau satinat. La TonCorner ai toată gama de produse și servicii pentru amenajări de succes: consiliere cromatică, de ateliere de recondiționare a lemnului, de servicii de zugrăvit sau de aplicare tapet.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top