Now Reading
Cum sa vindeci stresul si insomnia cu yoga

Cum sa vindeci stresul si insomnia cu yoga

Avatar photo

Ce tehnici putem folosi pentru a reduce efectele stresului?

Phillip Stevens: Stresul este corelat cu deteriorarea ADN-ului, ce contribuie la aparitia multor boli, inclusiv cancer, si reduce nivelul de melatonina, schimband echilibrul sistemului nervos autonom. Aspectele fizice ale yoga sunt potrivite, in special, pentru starea generala de bine si de sanatate, precum si pentru numeroase probleme legate de stres, inima si hipertensiune, sciatica, dureri de spate, astm, diabet, reumatism, artrita, numeroase dereglari digestive, probleme menstruale. Intinderile blande, meditatia si tehnicile controlate de respiratie ajuta la uniunea variatelor aspecte ale corpului, mintii, emotiilor si sensibilizeaza raspunsul la relaxare.

Avisek Majumdar: Odata ce am identificat punctele noastre forte, slabiciunile, aspiratiile si nevoile, profesorul poate proiecta o scurta „capsula-yoga“, ce nu ar trebui sa dureze mai mult de 15-20 de minute pe zi, si care va reprezenta „vaccinul“ impotriva stresului si a altor probleme de sanatate. Pentru a asigura efectul yoga maxim asupra practicantului, un program individualizat este absolut necesar.

 

Cum poate fi yoga un leac pentru insomnie si tulburari de somn?

Phillip Stevens: Somnul este crucial pentru sanatatea fizica si mentala, pentru functiile metabolice si endocrine, precum si pentru buna functionare a sistemului imunitar. Nivelul de melatonina este scazut in timpul zilei si crescut in timpul noptii, avand un efect soporific (cauzator de somn), ce ajuta la mentinerea ciclurilor de somn-veghe.

Melatonina este asociata cu descresterea serotoninei (al carei nivel este maxim in timpul zilei si minim, noaptea), cu o tensiune arteriala si un ritm cardiac descrescator, cu inhibarea activitatii sistemului nervos simpatic si cu cresterea stimularii parasimpatice.

Cortexul prefrontal, cortexul cingulat anterior si sistemul parietal posterior din creier sunt vulnerabile la deprivarile de somn, in timp ce imbunatatirea calitatii si cantitatii de somn aduce importante beneficii fiziologice. Anumite tehnici de meditatie pot fi de ajutor celor ce sufera de somn fragmentat, insomnie, dar numai atata timp cat tehnicile si aplicabilitatea lor sunt bine intelese. Stilul de viata yoghin ajuta la evitarea stresului si a problemelor legate de somn, insa si interventiile ce au la baza yoga pot ajuta la reducerea starilor de greata asociate cu chimioterapia, depresiile, anxietatea si stresul celor cu cancer.

 

Cum ne poate yoga ajuta sa fim mai eficienti si mai productivi in munca noastra?

Phillip Stevens: Asana sunt tehnici ce utilizeaza corpul fizic pentru a cultiva constienta, relaxarea, concentrarea si meditatia. De-a lungul drumului, ne bucuram si de o crestere a sanatatii fizice produse de intinderile, masarea si stimularea muschiilor si a organelor interne, cresterea fluxului sangvin, cresterea canalizarii limfei si cresterea nivelurilor de energie.

Asana pot fi folosite pentru a preveni si alina boli, pentru a promova si intari sanatatea. Mai mult decat atat, practica regulata si zilnica a meditatiei este asociata cu ingrosarea unui subset de regiuni corticale ce tin de procesarea somato-senzoriala, auditiva, vizuala si interoceptiva. Meditatia regulata poate chiar incetini subtierea cortexului frontal odata cu inaintarea in varsta.

Avisek Majumdar: Yoga nu este numai o stiinta a starii de bine. Ea ofera una dintre cele mai practice si aplicabile filozofii de viata. Exista o ramura a yoga, numita karma yoga, care ne inspira sa fim orientati catre actiune, si nu catre rezultate, de unde si serenitatea. Odata ce suntem capabili sa invatam chiar si numai bazele karma yoga, este mult mai usor sa mentinem un echilibru mental chiar si lucrand in medii stresante. Daca la aceasta mai adaugam si diverse tehnici yoga, ce ne mentin corpul lipsit de dureri si mintea lipsita de griji, cu siguranta vom impulsiona eficienta si participarea noastra in viata.

 

Ce tehnici ne sugerati pentru o binemeritata relaxare?

Phillip Stevens: Yoga nidra. Respiratia constienta, adanca si rara ne ajuta sa ne relaxam. Invatand sa ne controlam respiratia, putem invata sa gestionam ritmul cardiac si activitatea sistemului nervos autonom. Valoarea si beneficiile yoga nidra au fost cunoscute de veacuri yoghinilor si sunt raportate azi si de catre doctori si oameni de stiinta ce investigheaza efectele ei asupra corpului si mintii.

Beneficiile includ: vitalitate crescuta, o mai mare constienta, imbunatatirea abilitatii de a rezolva probleme, somn mai profund, creativitate crescuta, relatii mai armonioase, o senzatie de mai bine. Cercetarile, ce au cuprins masuratori EEG in timpul sesiunilor de yoga nidra, au aratat o crestere a undelor cerebrale de tip alpha, indicand o stare de profunda relaxare si constienta de sine. Daca sunteti obositi, stresati, suparati, atunci cu siguranta aveti nevoie de yoga nidra.

Avisek Majumdar: Cand dorim sa ne relaxam, e bine sa retinem ca relaxarea nu se aplica doar corpului sau mintii, ori numai emotiilor, ci tuturor componentelor. Posturi simple de yoga va permit sa va relaxati coloana vertebrala si umerii, tehnici simple de respiratie va pot ajuta sa relaxati respiratia superficiala inconstienta si, evident, somnul yoghin (yoga nidra) face minuni, relaxand corpul, mintea si emotiile, toate in acelasi timp. Versiunea in limba romana a yoga nidra poate fi descarcata de pe www.yogatimisoara.ro.

 

Cum putem trata o minte ocupata?

Phillip Stevens: Meditatia este o unealta foarte puternica, cu numeroase intrebuintari, si poate fi aplicata practic in toate aspectele vietii. Este o metoda de internalizare a mintii, rezultatul fiind o profunda stare de relaxare si constienta detasata. Ea dezvolta modificari cognitive si fiziologice in concentrare, relaxare, detasare fata de experiente, liniste a mintii si autoacceptare.

Avisek Majumdar: Problema noastra nu este o minte ocupata, ci rezida in faptul ca suntem ocupati sa gandim si sa regandim ganduri negative. Unul dintre primii pasi pe care ii putem face, este sa inlocuim gandurile negative si amanarile cu ganduri pozitive si motivante. Odata ce reusim acest lucru, devine mult mai usor sa incetinim procesele mentale si, eventual, sa le si oprim temporar.

 

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top